O echipă internaţională de cercetători, condusă de un grup de la Australian Centre for Ancient DNA, de la Universitatea Adelaide, a extras ADN-ul din placa dentară a 34 de schelete umane preistorice, din nordul Europei. Ei au urmărit schimbările bacteriilor din gura oamenilor, din perioada neolitică până în ziua de azi, scrie ABC News.
„Placa dentară reprezintă singura sursă accesibilă a bacteriilor umane conservate”, a declarat dr. Christina Adler, de la Universitatea din Sidney.
Cercetătorii au descoperit că structura bacteriilor s-a schimbat o dată cu introducerea agriculturii şi o dată cu revoluţia industrială.
Faţă de dieta vânătorilor-culegători, dieta modernă este plină de carbohidraţi rafinaţi şi de zaharuri, care ne-au umplut gura de bacterii ce duc la formarea cariilor.
„Am descoperit că grupurile de vânători-culegători aveau mult mai puţine boli asociate cu aceste bacterii decât persoanele din ziua de azi şi că numărul de specii de bacterii orale era mult mai mare. Dacă ai o varietate mai mare de bacterii, înseamnă că gura este mai rezistentă la factorii de stres şi are şanse mai mari să nu dezvolte boli„, explică Adler.
Rezultatele studiului reprezintă veşti bune pentru adepţii dietelor „paleolitice” – pline de carne şi cu foarte puţine grâne.