Oamenii au nevoie în principal de trei tipuri de ochelari când vine vorba despre sănătatea vederii: ochelari de ski, ochelari de condus și ochelari de calculator.
Ochelarii de ski sunt o soluție și pentru oamenii cu deficiențe de vedere. Aceștia se diferențiază de alte tipuri de ochelari prin faptul că au un filtru foarte puternic și lentile mai întunecate. Sunt cu protecție optimă, 100% UVA, UVB și UVC. Filtrul special are rolul de a proteja ochii de suprafețele ce reflectă lumina soarelui, ca de exemplu zăpada. Lentilele sunt duble, au tratament anti-aburire, ce previne influența vremii nefavorabile. Marginile cadrului la unii ochelari sunt de obicei echipate cu o căptușeală specială, moale, din spumă.
Ochelarii de ski protejează ochii și de particulele de zăpadă sau gheață (care ar putea provoca durere, alte senzații neplăcute și probleme temporare de vedere) mai ales atunci când se schiază pe o pantă, în viteză mare. Oamenii care poartă ochelari de ski spun că aceștia îi protejează și împotriva soarelui și a vântului, în plus sunt încântați de designul lor deosebit, care îi fac să arate ca niște schiori profesioniști.
Având în vedere toate aceste avantaje, dacă doriți să vă distrați pe pârtiile acoperite de zăpadă toată ziua, puteți folosi o pereche de ochelari de ski de înaltă calitate, pentru a avea parte de o protecție cuprinzătoare.
În comparație cu alte anotimpuri, condusul în timpul iernii este mai periculos, atât din cauza condițiilor atmosferice, cât și datorită condițiilor de drum mai proaste. Prin urmare, șoferii trebuie să fie mai vigilenți și să își ia toate măsurile care să le permită să conducă în condiții de siguranță în timpul iernii.
În acest anotimp este recomandată purtarea ochelarilor de protecție împotriva razelor ultraviolete, mai ales în zonele cu zăpadă. Ochii pot fi sensibili la lumina reflectată de zăpadă și la aerul rece al iernii. Prin purtarea ochelarilor de protecție se obține o vizibilitate mai bună, lucru important mai ales la volan, când se conduce mașina.
Ochelarii de condus trebuie să aibă un strat special anti-ceață, care previne încețoșarea lentilelor. Această senzație de aburire apare în mod frecvent iarna, din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Ochelarii pot avea și lentile antireflex care sporesc semnificativ vizibilitatea și îmbunătățesc culorile.
De asemenea, se pot folosi ochelari de protecție anti-orbire de zi și de noapte, care sunt de nouă generație și au o transparență ridicată a lentilelor. Cei cu lentile polarizate oferă o protecție ridicată pe timp de ceață sau noapte.
Ochelarii de condus pot fi purtați așa, simplu, sau peste ochelarii de vedere.
În prezent, foarte mulți oameni, suferă de diferite simptome din cauza utilizării excesive a calculatorului. Ei pot avea probleme precum: oboseală oculară, roșeață, senzație de ochi uscat, senzație de arsură, lăcrimare excesivă, vedere încețoșată, inflamații la ochi, sensibilitate la lumină, vedere neclară sau spasme la pleoape.
Atunci când se confruntă cu astfel de stări neplăcute, ar trebui să folosească mai puțin calculatorul. Cei care efectuează o muncă de birou și folosesc un timp îndelungat laptopul, calculatorul sau tableta, ar fi bine să poarte ochelari de protecție, care au lentile împotriva luminii albastre.
Unii dintre ei sunt conștienți că trebuie să facă ceva pentru sănătatea vederii și aleg ochelari universali, cum sunt ochelarii cu lentile fotocromatice care filtrează aproape 99% din razele ultraviolete (UV) și peste 40% din lumina albastră emisă de tabletă, calculator, laptop, smartphone. Aceștia au un filtru special în lentile care reacționează la intensitatea razelor ultraviolete. Când soarele este mai puternic, lentilele încep să se întunece, astfel el este mai puțin orbitor pentru ochi. Când puterea soarelui scade și lumina lui este mai redusă, atunci lentilele revin la poziția lor inițială.
STUDIU: Persoanele care poartă ochelari se pot infecta mai greu cu COVID-19
Dr. Adina Alberts îţi spune cum să porţi corect masca de protecţie dacă ai ochelari