De ce omenirea va supravieţui doar dacă ajungem pe Marte: Ce ne va aduce sfârşitul

După decenii de explorare a spaţiului şi nenumărate filme pe acest subiect inepuizabil, colonizarea planetei Marte continuă să fie o temă intens dezbătută.
Alina Costache
19 oct. 2015, 07:42
De ce omenirea va supravieţui doar dacă ajungem pe Marte: Ce ne va aduce sfârşitul

NASA a anunţat recent că are dovezi care arată că pe Marte există apă curgătoare, iar săptămâna trecută agenţia spaţială a catalogat colonizarea planetei în următorii 20 de ani drept „un obiectiv realizabil”, relatează NBC News.

În plus, există cel puţin câţiva oameni de ştiinţă care cred că supravieţuirea omenirii poate depinde de găsirea unui planete care poate fi colonizată.

În urmă cu doar câteva zile, criticii NASA şi chiar unii susţinători s-au întrebat public dacă laboratorul ştiinţific pentru Marte a meritat investiţia de 2,5 miliarde de dolari. Totuşi, peste câţiva ani am putea vedea agenţia spaţială în plin proces de a trimite oameni pe Marte, o realizare care pare din ce în ce mai puţin utopică.

„Fireşte, Marte este, logic, următorul loc în care să ne extindem capacităţile şi să trimitem echipaje de pe Pământ acolo”, a declarat astronautul american Edwin Aldrin, într-un interviu acordat CNBC. Al doilea om care a mers pe Lună a spus că trimiterea oamenilor pe Marte ar fi o realizare „de neegalat pentru omenire”.

Într-un document în care se vorbeşte despre trimiterea oamenilor pe îndepărtata planetă – aflată la o distanţă de 225 de milioane de kilometri faţă de Terra – NASA a făcut referire la misiunea Apollo din 1969, adăugând că, spre deosebire de Lună, o misiune pe Marte ar însemna o călătorie doar dus.

Cum e pe Marte

Atmosfera marţiană este relativ rarefiată, cu 95% dioxid de carbon, 3% azot, 1,6% argon şi conţinând urme de oxigen, iar pe această planetă se produc furtuni cumplite de nisip, care durează luni întregi. Însă, în anumite condiţii, unii oameni de ştiinţă consideră că Marte ar fi capabilă să găzduiască oameni.

„Trebuie să menţinem opinia publică interesată şi să le demonstrăm liderilor noştri că aceasta este o oportunitate istorică”, a precizat Aldrin, la o conferinţă în Israel.

Posibilitatea ca oamenii să meargă pe Marte devine din ce în ce mai mult o realitate şi, în unele aspecte, ar putea fi chiar o necesitate, susţine un cercetător de la NASA.

Jim Greene, directorul de ştiinţă planetară de la NASA, a vorbit şi despre pericolele spaţiului şi nevoia de a descoperi alte sisteme capabile să susţină viaţa umană.

Pământul, în pericol să fie lovit de un asteroid

Acesta a subliniat că Pământul se află „într-o zonă periculoasă a sistemului solar” şi riscă să fie lovit de un asteroid „distrugător de planete”. Chiar dacă sună ca un scenariu desprins dintr-un film SF, Grenne a explicat că NASA a identificat 876 din 12.000 de corpuri apropiate de Terra pe care „le monitorizează cu atenţie”.

„În ultimele 500 de milioane de ani din istoria Pământului au existat cinci extincţii în masă ale speciilor. Ultima a însemnat sfârşitul pentru dinozauri”, a spus Jim Grenne.

Pe lângă asteroizii “„distrugători de planete” – cu o lungime de cel puţin doi kilometri – pe care NASA îi are în atenţie, mai există încă 150 de asteroizi pe care agenţia spaţială îi urmăreşte cu atenţie. Aceşti „asteroizi potenţial periculoşi” îşi vor face apariţia la mai puţin de opt milioane de kilometri faţă de Pământ în următorii 100 de ani.

„Ne străbat frecvent orbita, iar noi ştim că vom fi loviţi din nou. Nu e o chestiune de dacă, ci de când’, a spus Greene.

În ultimele decenii, au existat câteva incidente minore cu asteroizi, însă niciunul nu a pus în pericol rasa umană. Recent, NASA a dezvăluit că monitorizează un asteroid de 480 de metri care ar putea lovi Pământul în următorii 40 de ani.

Aşadar, riscurile la care suntem supuşi arată că este important să căutăm alternative viabile pentru a ne asigura că rasa umană va supravieţui, iar Marte pare să fie până acum cea mai bună idee.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet jocul pentru Bahmuțeanca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni