„Persoanele în vârstă se confruntă adesea cu atonie intestinală sau cu constipație asociată cu o dietă dezechilibrată și un stil de viață sedentar”, spune expertul.
Acesta este unul dintre mtivele pentru care el recomandă consumul de castraveţi care sunt bogaţi în fibre, acestea ajutând la prevenirea acestor probleme. Castraveții (consumați cu tot cu coajă) sunt o sursă excelentă de fibre, care stimulează digestia și peristaltismul.
Dr. Arzamastsev adaugă, totodată, că această legumă asigură un nivel ridicat de hidratare organismului, un aspect foarte important pentru persoanele în vârstă. Şi asta întrucât, persoanele aflate la vârsta a treia nu beau adesea suficientă apă. Consumul de castraveţi ajută la prevenirea deshidratării.
În plus, castraveții sunt bogaţi în vitamina C, care susține un sistem imunitar sănătos.
Dr. Arzamastsev recomandă persoanelor în vârstă să bea ceai verde și sucuri de fructe și legume. Potrivit specialistului, acest tip de alimente ajută la buna funcţionare a inimii. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, iar sucurile de fructe și legume furnizează organismului vitamine, oligoelemente și potasiu.
Nutriţionistul recomandă prepararea de sucuri din castraveți, țelină, spanac.
Medicul a reamintit și despre consumul unei cantități suficiente de apă.
„Apa este baza fluxului nostru de sânge. Cu cât mai multă apă, cu atât fluiditatea sângelui este mai bună și cu atât este mai ușor pentru inima să funcționeze”, a spus nutriționistul.
Citeste si Dieta cu castraveti. Scapa de pana la 7 kg intr-o saptamana
Castraveţii pot fi introduşi în dietă sub diferite forme:
Iată, în rândurile următoare, trei reţete de mâncăruri în care poţi integra castraveţii:
Ingrediente
Pentru dres:
Mod de preparare
Morcovul se rade fin şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se pun la călit în ulei. Se adaugă rădăcina de păstârnac tăiată mărunt sau trecută prin răzătoare şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă 2-3 minute împreună, după care se acoperă cu apă şi se lasă la fiert.
Citeste si Cum se prepară sosul tzatziki, ideal pentru shaorma, kebab, gyros și grill. Secretul castraveților
După ce cartofii şi legumele au fiert, se pun roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate fâşii. Se lasă să dea un clocot, după care se acreşte cu zeama de castraveţi. Se lasă şi ea să dea un clocot.
Între timp, ouăle se bat, se amestecă cu smântâna şi mărarul şi se diluează cu zeamă din oală. Apoi, se toarnă în oală amestecând conţinutul. Se ia ciorba de cartofi de pe foc şi se aduce la masă fierbinte, eventual cu un ardei iute alături.
Sursă reţetă: retete.unica.ro
Ingrediente
Mod de preparare
Castraveții se spală bine, se curăță și se taie în cuburi mici. Se presară cu sare și se lasă deoparte.
Într-un vas se pune smântâna, sucul de lămâie, sarea și piperul și se amestecă, după care se adaugă ceapa verde tocată mărunt. Se scurg castraveții de sucul pe care și l-au lăsat și se amestecă cu sosul din smântână.
Se lasă la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. Se ornează cu mărar proaspăt deasupra.
Ingrediente
Mod de preparare
Castraveții se curăță de coajă, se taie cubulețe și se pun într-un blender. Se adaugă iaurtul, frunzele de busuioc și chimenul și se mixează până rezultă o cremă consistentă. Se presară deasupra câteva frunze de busuioc și se lasă la rece până în momentul servirii.
Sursă reţete: libertatea.ro