De ce refuză părinţii VACCINAREA OBLIGATORIE la copii. PERICOLELE sunt incredibile FOTO

Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, atrage atenţia asupra pericolelor la care părinţii îşi expun copiii dacă nu sunt de acord cu anumite vaccinuri specifice vârstei. Mai mult, micuţii care nu sunt vaccinaţi pot risca să nu fie acceptaţi la grădiniţe sau şcoli, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.
Marilena Vili
26 nov. 2013, 08:28
De ce refuză părinţii VACCINAREA OBLIGATORIE la copii. PERICOLELE sunt incredibile FOTO

Faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copii poate avea repercusiuni grave.

De ce refuză părinţii vaccinarea copiilor

Un motiv pentru care părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor este faptul că ei se informează din surse neoficiale, care pot conduce la interpretări greşite. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu, atrage atenţia asupra importanţei vaccinării copiilor şi a riscurilor la care sunt supuşi micuţii dacă nu li se administrează vaccinurile.

„Părinţii refuză pentru că au înţeles greşit conceptul de consimţământ informat. Acest concept european nu înseamnă că vaccinul este periculos, ci că părinţii trebuie să ia la cunoştinţă amănunte legate de vaccinare. Vaccinurile care se folosesc azi sunt incomparabil mai lipsite de riscuri decât cele folosite acum 10, 20 de ani şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Din păcate, părinţii nu se informează de pe site-uri profesionale, ci de pe diverse forumuri sau site-uri care nu au nicio legătură cu medicina şi de multe ori avem această problemă a refuzului vaccinării. Părinţii îşi asumă îmbolnăvirea cu boli grave a copilului lor şi nu ştiu cum ar putea să se uite un părinte în ochii copilului dacă aşa ceva se întâmplă. Pe de altă parte, părintele îşi asumă şi neprimirea copilul în colectivitate, pentru că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru copiii mai fragili. Un copil nevaccinat este un perciol pentru el însuşi şi pentru cei din jur”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Rodica Tănăsescu.

De asemenea, copiii care nu sunt vaccinaţi riscă să nu fie acceptaţi la şcoli sau grădiniţe, deoarece pot fi un pericol pentru ceilalţi copilaşi.

„Mi-e foarte greu să înţeleg de ce în anul 2013 încă ne permitem să riscăm viaţa copiilor noştri şi vreau să informez părinţii că dacă vreodată vor avea şansa ca micuţii lor să meargă să studieze în altă parte a Europei sau a lumii, nu vor avea acces sub nicio formă fără să aibă schema integrală de vaccinări. Este normal, trebuie să ne apărăm şi copiii şi trebuie să ne apărăm şi comunitatea”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite.

Cum se poate refuza vaccinarea OBLIGATORIE a copiilor

„Sunt obligatorii (vaccinurile n.r.) în sensul că sunt gratuite şi asigurate de stat şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Părinţii au dreptul legal (să refuze vaccinurile obligatorii n.r.), dar nu au şi dreptul moral. Anul acesta în Siria au izbucnit cazuri de poliomielită. Ce nenorocire era pentru o familie când un copil se îmbolnăvea de poliomielită. Cum putem să refuzăm o vaccinare şi să se asumăm acest risc?”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Astfel, orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau o procedură medicală, inclusiv vaccinarea. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale.

„Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Iată şi definiția intervenției medicale care este dată la art. 1 lit. d) din aceeaşi lege: „Prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare”.

Statistici

Potrivit unor statistici, la nivel european în ţara noastră se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE (din peste 1.500 de cazuri depistate în acest an, jumătate sunt în România).

De asemenea, România este pe locul al doilea la frecvenţa pojarului, diagnosticat de 7 ori mai des, faţă de rata medie europeană. Şi rubeola, şi pojarul pot fi mortale, când apar complicaţii. Astfel că din cauza unui banal pojar, 500 de copii mor anual.

Potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Pediatrie, în anul 2011, în România, tuberculoza a înregistrat o incidenţă de 82,8 cazuri la 100.000 locuitori şi o mortalitate de 7 decese/100.000. De asemenea, în acelaşi an, la nivel mondial, au fost înregistrate 4.867 cazuri noi de difterie. Tot în anul 2011, în România au fost confirmate 19 cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, cu 13 decese, 78,9% fiind la persoane cu vârstă mai mare de 30 ani.

Citeşte şi Cum îţi pregăteşti micuţul pentru vaccinuri

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'