Un lucru e cert. Pâinea din comerţ rezistă mai mult faţă de cea de casă sau de cea făcută în brutării. Iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este foarte simplu.
Puteţi prepara pâinea foarte uşor, folosind doar câteva ingrediente. De regulă, când preparăm pâine folosim şi făină de grâu. Însă în combinaţie cu făina de grâu mai poate fi utilizată și cea de ovăz, orz, secară sau chiar porumb.
Pâinea din comerţ e produsă la scară industrială şi are un termen de expirare mai înaintat. Pâinea pe care o coacem noi, în schimb, se strică în doar câteva zile.
Procedeul de preparare a pâinii din comerţ este destul de diferit de cel al pâinii de casă. Se începe cu măcinarea grâului care, odată rafinat, este practic sărăcit de vitamine și minerale. Așadar, rezultatul este o făină albă, bogată în amidon, însă cu un conținut foarte sărac de fibre alimentare.
Mai mult, în această făină se bagă aditivi încă de la moară. Printe ei se află şi conservanţii alimentari amelioratori de panificație, substanțe de albire și E-uri. Astfel, toate aceste substanțe sunt adăugate în pâinea din comerț încă de la început. Făina ajunge ulterior în fabrici, iar acolo procesul de preparare a pâinii e mult mai rapid.
Citeşte şi Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați
Ca să mărească termenul de valabilitate, specialiştii adaugă o serie de emulgatori și conservanți. Pâinea din comerţ a ajuns să semene din ce în ce mai mult cu un cozonac, având în vedere că în aceasta se adaugă zahăr și diferite grăsimi.
Nici când vorbim de pâine neagră din comerţ nu putem spune că e mai sănătoasă. La prepararea ei se foloseşte tot făină albă, dar se adaugă coloranţi alimentari. Desigur, acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Experții în sănătate spun că atunci când cumpărăm pâinea din comerț, trebuie să citim cu atenție lista de ingrediente.
Dacă vreţi să mâncaţi o pâine sănătoasă, cel mai bine e să o preparaţi acasă, din făină integrală, drojdie, apă și sare, fără adaos de alte substanțe.