„Din câte am înțeles, va fi o discuție în ceea ce privește capacitățile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei, care să se constituie în garanții de securitate credibile, iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obțină automat aderarea la NATO, dacă acordul de încetare a focului, ce urmează să se stabilească într-o formă, sperăm cât mai rapidă, este încălcat de Rusia”, a spus Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale.
Întrebat de ce România nu a fost invitată la summitul de la Paris, Cristian Diaconescu a explicat că întâlnirea va reuni un grup care s-a mai întâlnit de două ori anterior. El a subliniat că discuțiile de la Paris nu vor aborda subiecte legate de securitatea și stabilitatea regională, flancul estic sau, în mod special, România.
„Ce vreau să vă spun este că este o discuție informală, nu se iau decizii.”
„Noi, din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului de Externe, suntem în contact cu partenerii noștri francezi, și nu numai.”
„Va exista o continuare a acestor dezbateri, deci este o inițiativă a unui grup de lucru, care s-a constituit cu ceva timp în urmă. Nu neapărat participarea este necesară, cât o atitudine de substanță”, a mai spus Diaconescu.
„În ceea ce privește România, situația este evolutivă, și sub nicio formă România nu ar participa la orice ar însemna divizarea Europei. Este un fel de super-dramatizare a acestui subiect. Au mai fost astfel de grupuri, s-au constituit inclusiv în ceea ce privește flancul estic. “
De asemenea, Diaconescu a mai spus că parteneriatul strategic cu SUA funcționează, și nu există o diminuarea a interesului american, implicit al României, sub administrația Trump. „Pot să vă asigur că vor fi evoluții în următoarele zile”, a subliniat acesta.
„Privind cât se poate de serios relația cu Statele Unite, parteneriatul strategic funcționează impecabil. Nu există absolut niciun fel de semnal în ceea ce privește diminuarea interesului american, implicit al României sub administrația Trump.”
„Deci, față de aceste aspecte, sunt multe alte teme care, dincolo de sublinierea lor publică, interesează, sunt importante pentru securitatea și stabilitate a României, iar Administrația Prezidențială de la București susține aceste elemente”, a subliniat șeful Cancelariei Prezidențiale.
„Pot să vă asigur că vor fi evoluții în următoarele zile, dar așa cum este decent și elegant, se comunică public în momentul în care s-au întâmplat. Deci, aspirațional, putem avea un anume tip de așteptare, este normal”, a adăugat Diaconescu, pentru Digi24.
Europenii, ai căror lideri se întâlnesc luni la Paris, trebuie să facă “mai mult și mai bine” pentru securitatea lor colectivă având în vedere „accelerarea” desfășurării evenimentelor, referitoare la războiul din Ucraina și pozițiile adoptate de Statele Unite, a declarat duminică Palatul Elysée.
„Considerăm că există, ca urmare a accelerării în dosarul ucrainean, ca o consecință și a ceea ce spun liderii americani, necesitatea ca europenii să facă mai mult, mai bine și într-un mod coerent pentru securitatea noastră colectivă”, a declarat un consilier al președintelui Emmanuel Macron, citat de presă.
Reuniunea informală organizată luni de președintele francez la Palatul Elysée privind Ucraina și securitatea în Europa va ‘avea ca scop facilitarea continuării conversațiilor de la Bruxelles’, a menționat el.
În afară de președintele Franței, vor fi prezenți la Paris șefii de guvern ai Germaniei, Regatului Unit, Italiei, Poloniei, Spaniei, Țărilor de Jos și Danemarcei, precum și președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și secretarul general al NATO.
Întâlnirea a fost inițiată într-un format restrâns din motive practice, dar este destinată să fie extinsă, a adăugat el. „Din punctul nostru de vedere, toată lumea este îngrijorată, toată lumea ar trebui să poată participa la conversație”.
Citește și: EUObserver: Arta necurată prin care Rusia măsluieşte alegerile din România îngrijorează NATO