De ce să bei must în această toamnă. Care sunt beneficiile lui, dar și cine nu ar trebui să îl consume

A sosit toamna și odată cu ea și sezonul mustului. Anul acesta, mustul stors și dulce este mai ieftin decât strugurii proaspeți de pe tarabe. După seceta din această vară, strugurii s-au copt destul de repede, dar vremea le-a afectat aspectul, deși sunt parfumați și sunt dulci. Așa că mulți producători din Vrancea, Oltenia și Dobrogea au decis să transforme strugurii în must.
Filip Stan
14 sept. 2024, 18:14
De ce să bei must în această toamnă. Care sunt beneficiile lui, dar și cine nu ar trebui să îl consume

După ce Protecția Consumatorului a încercat ani la rând să oprească târgurile de must, în această toamnă aceste târguri au primit aprobare pentru activitate. Mustul reprezintă primul pas în producția vinului, după ce strugurii au fost culeși de pe vița de vie. Este foarte gustos și nu conține alcool, perioada de fermentare este de două-trei săptămâni. Iar clienții nu au întârziat să apară. Un litru de must roșu se vinde cu 10 – 15 lei. Cine vrea doar un pahar de poftă îl poate achiziționa cu 5 lei la târgurile de profil.

Producătorii spun că anul acesta aroma mustului este mai intesă, poate și din cauza secetei.„În comparație cu alți ani, anul acesta nu prea a plouat și sunt foarte dulci strugurii. Căpșunica e cel mai preferat, are o aromă mai intens”, spune Adriana Cobzaru, producător local, citat de evz.ro.

Citește și: Coaja și sâmburii, cea mai benefică și sănătoasă parte din struguri. Nutriționistul Cristian Mărgărit, despre cum să alegi fructele perfecte: „Trebuie să fie cât mai mici și mai colorați”

Iar specialiștii în nutriție spune că ar fi pacat sa nu profitați de proprietatile benefice ale mustului. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar de must.

Consumul de must previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).

Mai multe studii au aratat ca principalele efecte aleconsumului de must  au fost reducerea indicelui de masă corporală, scaderea circumferinței taliei, glicemiei, peroxidarea lipidelor plasmatice, colesterolul total, LDL-c, trigliceridele, tensiunii arteriale și nivelurilor de homocisteină.

Consumul de must întărește sistemul imunitar. Potrivit doc.ro, mustul este bogat in antioxidanti si minerale, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Mustul are și efect diuretic. Dacă ai probleme cu constipația, mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii „bune”,  mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ. Cu toate acestea, mustul nu este indicat în cazul gravidelor.

Totodată, consumul de must este benefic pentru sanatatea cardiaca. Stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care reciclează ambalaje SGR. De ce nu poți duce la orice oră sticlele la reciclare, chiar dacă magazinul are program non-stop și aparatul de returnare a ambalajului funcționează
Capital.ro
Serviciul militar redevine obligatoriu. S-a decis: Vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Atenție! Cumpărați bilete de avion doar din aceste locuri!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Zanetti, trenul fantomă care a intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Poveștile celor doi supraviețuitori
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Se dau 500 de lei de la stat. Trebuie să depuneți cerere până pe 3 octombrie
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...