De ce să bei must în această toamnă. Care sunt beneficiile lui, dar și cine nu ar trebui să îl consume

A sosit toamna și odată cu ea și sezonul mustului. Anul acesta, mustul stors și dulce este mai ieftin decât strugurii proaspeți de pe tarabe. După seceta din această vară, strugurii s-au copt destul de repede, dar vremea le-a afectat aspectul, deși sunt parfumați și sunt dulci. Așa că mulți producători din Vrancea, Oltenia și Dobrogea au decis să transforme strugurii în must.
Filip Stan
14 sept. 2024, 18:14
De ce să bei must în această toamnă. Care sunt beneficiile lui, dar și cine nu ar trebui să îl consume

După ce Protecția Consumatorului a încercat ani la rând să oprească târgurile de must, în această toamnă aceste târguri au primit aprobare pentru activitate. Mustul reprezintă primul pas în producția vinului, după ce strugurii au fost culeși de pe vița de vie. Este foarte gustos și nu conține alcool, perioada de fermentare este de două-trei săptămâni. Iar clienții nu au întârziat să apară. Un litru de must roșu se vinde cu 10 – 15 lei. Cine vrea doar un pahar de poftă îl poate achiziționa cu 5 lei la târgurile de profil.

Producătorii spun că anul acesta aroma mustului este mai intesă, poate și din cauza secetei.„În comparație cu alți ani, anul acesta nu prea a plouat și sunt foarte dulci strugurii. Căpșunica e cel mai preferat, are o aromă mai intens”, spune Adriana Cobzaru, producător local, citat de evz.ro.

Citește și: Coaja și sâmburii, cea mai benefică și sănătoasă parte din struguri. Nutriționistul Cristian Mărgărit, despre cum să alegi fructele perfecte: „Trebuie să fie cât mai mici și mai colorați”

Iar specialiștii în nutriție spune că ar fi pacat sa nu profitați de proprietatile benefice ale mustului. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar de must.

Consumul de must previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).

Mai multe studii au aratat ca principalele efecte aleconsumului de must  au fost reducerea indicelui de masă corporală, scaderea circumferinței taliei, glicemiei, peroxidarea lipidelor plasmatice, colesterolul total, LDL-c, trigliceridele, tensiunii arteriale și nivelurilor de homocisteină.

Consumul de must întărește sistemul imunitar. Potrivit doc.ro, mustul este bogat in antioxidanti si minerale, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Mustul are și efect diuretic. Dacă ai probleme cu constipația, mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii „bune”,  mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ. Cu toate acestea, mustul nu este indicat în cazul gravidelor.

Totodată, consumul de must este benefic pentru sanatatea cardiaca. Stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!