Doar în cazul în care compari oferte mai multor bănci și IFN-uri, ținând cont de câteva aspecte importante, poți avea siguranța că găsești cea mai bună variantă de finanțare.
Pe piața bancară și pe cea nebancară sunt disponibile numeroase oferte de finanțare. Fie că ai nevoie de un credit de nevoi personale de la bancă sau de un împrumut rapid de la IFN, este important să faci o trecere în revistă a costurilor pe care le implică fiecare soluție de creditare. Astfel, vei avea o imagine clară despre costurile percepute – de la comisioane până la dobânzi – și îți va fi mult mai ușor să iei o decizie fericită.
Comparând mai multe împrumuturi, vei putea descoperi unul cu un nivel avantajos al dobânzii. Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare se referă la tipul dobânzii. Concret, vei avea de optat între dobândă fixă și dobândă variabilă. Un prim lucru pe care îl poți observa este acela că nivelul dobânzii variabile este mai atractiv decât al celei fixe. Situația se poate schimba radical pe parcursul derulării contractului de credit, mai ales dacă optezi pentru o perioadă de rambursare mai lungă. De exemplu, indicele de referință IRCC este actualizat trimestrial, iar majorarea acestuia duce la creșterea ratei lunare. În paralel, optând pentru o dobândă fixă, vei avea sigurața unei rate a cărei valoare va rămâne neschimbată până la ultima dată scadentă.
Când iei la „puricat” mai multe oferte de finanțare, afli și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi „undă verde” de la bancă sau IFN. Astfel, nu riști să aplici pentru un împrumut de la o anumită instituție creditoare pentru ca mai apoi să îți fie refuzată cererea din simplul motiv că nu ai bifat toate criteriile de eligibilitate.
Aceasta este o întrebare la care îți poți răspunde singur, ținând cont de moneda în care îți încasezi veniturile. Mai precis, dacă obții un salariu în lei nu va fi în avantajul tău să te împrumuți în euro, întrucât poți avea parte de o serie de neplăceri, ca urmare a riscului valutar. Orice fluctuație valutară își va face simțite efectele neplăcute asupra buzunarului tău. Concret, de fiecare dată când leul pierde teren în fața monedei europene, tu vei plăti o rată mai mare. Tocmai de aceea, cea mai bună variantă presupune să te împrumuți strict în moneda în care ești și plătit.
Compararea creditelor trebuie să țină cont și de nivelul DAE (Dobânda Anuală Efectivă), întrucât te ajută să afli costul total al unui împrumut. Drept urmare, este indicat să analizezi mai multe soluții de creditare, pentru a o identifica pe cea care vine la „pachet” cu o valoare DAE cât mai redusă.
O verificare atentă te ajută să afli și care sunt creditele însoțite de comisioane, respectiv cât va trebui să scoți din portofel pentru a le plăti. De altfel, degeaba te bucuri când descoperi un credit cu cea mai redusă dobândă de pe piață, dacă, în paralel, vei avea de achitat o serie de comisioane considerabile. Comparând mai multe oferte, vei avea șanse mai mari să o alegi pe cea care are cea mai avantajoasă dobândă, cele mai puține comisioane și cel mai mic DAE.
Probabil te gândești la timpul pe care ar trebui să-l aloci pentru compararea cât mai multe împrumuturi disponibile pe piața financiară. Într-adevăr, fiind vorba despre zeci de oferte din portofoliile băncilor și ale IFN-urilor, dacă îți propui să le verifici pe cont propriu, vei avea nevoie de numeroase ore pentru a-ți duce „misiunea” la bun sfârșit. Din fericire, există și o modalitatea mult mai simplă, care te ajută să economisești timp și să identifici, fără efort, direct din fața calculatorului tău, cea mai rentabilă soluție de creditare pentru nevoile tale.
Platforma de comparare Sortter, pe care o poți folosi gratuit, îți prezintă rapid toate informațiile-cheie despre o mulțime de împrumuturi acordate de bănci și IFN-uri. Astfel, vei afla instant tot ce te interesează, ceea ce-ți va permite să analizezi eficient ofertele de finanțare și să le compari, alegând-o astfel pe cea mai bună.