Spre exemplu, banala mămăligă e un bun remediu pentru tuse, bronşite, gripă şi eliminarea pietrelor de la bilă.
Iată ce trebuie să faci
- Pentru dureri în gât și răceală
Trebuie doar să pui pe o tablă încinsă două linguri cu mălai și să faci inhalații cu fumul produs. Apoi, seara, înainte să te culci, trebuie să bei o cană cu terci, mămăligă foarte subțire, care curge, și în care pui o jumătate de linguriță de unt.
Citește și Roşiile cu brânză, mâncarea favorită a românilor pe timp de vară, sunt CONTRAINDICATE. De ce să nu faci aceste asocieri
- Pentru bronșite, tuse cronică, gripă
Prepari mămăliga ca în mod obișnuit, o lași să se răcească, iar apoi o întinzi pe piept, într-un strat de doi centimetri. O lași acolo timp de 15 minute, apoi o dai la o parte și ștergi locul cu spirt camforat. E foarte eficientă și în zona renală, împotriva nefritelor, dar și în zona subabdominală, împotriva cistitelor.
- Pentru eliminarea pietrelor de la bilă
O aplici dimineața, la două ore după micul dejun, în zona bilei, cu un prosop înmuiat în ceai fierbinte de mușețel. Compresa trebuie schimbată de 3 – 4 ori, la intervale de 15 minute. După ce ai mâncat o farfurie de griș cu lapte cât mai fierbinte, peste 20 de minute e nevoie să pui o mămăligă fierbinte mare, învelită într-un prosop moale, în zona ficatului. După 15 minute, bea 100 ml de ulei de măsline sau de floarea soarelui, la 37 de grade, și apoi sucul de la o lămâie. Pe timpul nopții se elimină pietrele.
Citește și Cât de multă cafea poți consuma pe zi! Băutura adorată de români care se poate transforma într-un adevărat pericol pentru sănătate
Cum se prepară o porție de mămăligă
Ai nevoie de
- un litru de apă
- 350 g mălai
- o linguriță rasă de sare.
Mod de preparare
- Se pune apa la fiert împreună cu sarea, de preferat într-un ceaun de fontă sau un vas cu pereţi groşi.
- Când apa clocoteşte, începeţi să turnaţi mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel în formă de pară. În acest fel vă asiguraţi că mălaiul nu va face cocoloaşe atunci când ajunge în apa fierbinte.
- Când simţiti că mălaiul începe să se umfle şi mămăliga se îngroaşă, daţi focul la minim. Renunțați la telul metalic şi amestecaţi în continuare din când în când cu o lingură de lemn.
- Lăsaţi-o să fiarbă cam 10-15 minute în funcţie de cât de „vârtoasă” vreţi să iasă. O veţi simţi la mână. Dacă încă vi se pare prea moale, mai lăsaţi-o câteva minute.
- Când e gata, înainte de a o răsturna, presaţi bine cu dosul lingurii pentru ca mămăliga să ia frumos forma rotundă a vasului în care aţi fiert-o. Insistaţi pe margini.
- Răsturnaţi mămăliga cu o mişcare rapidă pe un fund gros de lemn sau pe o farfurie întinsă. Dacă fundul vasului a rămas uscat, acoperit doar de o pojghiţă subţire de mălai, înseamnă că aţi făcut o mămăliguţă ca la carte.