Zemosul și răcorosul pepene verde este fără doar și poate vedeta sezonului estival. Miezul lui te hidratează și are efect duretic, ajutându-te să elimini toxinele din organism. Ei bine, află că și semințele sale sunt bogate în substanțe nutritive: seleniu, zinc, potasiu, cupru, proteine esențiale, fibre. Nu le mai da deoparte!
Sfat CPF : Lasă-le la uscat la soare și ia o jumătate de linguriță de semințe de pepene în combinație cu alte semințe (de in, de susan), de două ori pe săptămână. Stimulează sistemul imunitar, sunt bune pentru inimă și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Le poți da și prin râșniță, obținând o pudră pe care o poți înghiți mai ușor.
Știai că…
… există și ulei presat la rece din semințe de pepene verde? Acesta este folosit pe scară largă de locuitorii din vestul Africii. Constituie un ingredient ideal pentru hidratarea pielii și a părului, și se regăsește și în produsele de îngrijire pentru copii.
Pepenele verde e bogat în vitamina B3, numită și niacină. În organism, aceasta susține producția de acizi grași și de ceramide, care au rolul de a proteja pielea, prevenind apariția ridurilor fine. De asemenea, consumul de semințe de pepene e benefic în caz de acnee, reduce petele roșii și maronii de pe ten și crește elasticitatea epidermei. Semințele fructului verii mai conțin o cantitate ridicată de minerale precum magneziu și zinc. Primul luptă împotriva infecțiilor pielii (erupții cutanate și răni ușoare), iar cel de-al doilea ajută în procesul de regenerare a pielii.
Dacă ai probleme cu constipația sau dacă ești balonată, consumă neapărat semințe de pepene verde. Sunt pline de fibre, care ajută digestia.
Acest leac natural este foarte bun pentru diureză, favorizând producerea urinei și astfel contribuind la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi.
Studiile de specialitate relevă faptul că o substanță din semințele de pepene verde, arginina, ar fi utilă pentru ameliorarea problemelor reproductive ale bărbaților. Se mai crede și că semințele de pepene ar avea efect afrodiziac.
Nutriționiștii recomandă să le mănânci crude, după ce au fost inițial uscate la soare, căci dacă le prăjești își pierd din proprietățile nutritive. Mai poți să le pui la încolțit și apoi să le descojești. Le poți consuma în salate de fructe sau legume, în iaurt, orez, sau poți utiliza pudra din semințe pentru a o adăuga în sucuri de fructe.