Deși ciorbele și supele sunt făcute majoritar din apă, dacă bei un pahar imediat după ce ai mâncat este posibil să ai probleme de sănătate mai târziu.
Apa este esențială pentru o mai bună funcționare a organismului, însă, oricât de necesară ar fi, aceasta trebuie consumată doar în anumite condiții. În caz contrar, putem să ne trezim cu o serie de probleme pe care nu ni le dorim.
Știm cu toții că e bine să bei un pahar de apă pe stomacul gol, cum te trezești dimineața, dar și înainte să te culci seara. Acest lucru îți oferă o stare de bine și de asemenea, hidratează intens organismul. Totuși, de ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat ciorbă? Specialiștii din domeniul nutriției spun că nu e bine să consumăm lichide în timpul mesei și nici imediat după. Iar această regulă se aplică atât în cazul ciorbelor care conțin o cantitate mare de carne, cât și în cazul deserturilor, ori a altor mese copioase.
Apa diluează acidul din stomac și perturbă pH-ul, acesta fiind extrem de important în descompunerea și absorbția alimentelor. Drept rezultat, dacă bei apă în timp ce mânânci sau imediat după masă, digestia este încetinită. Astfel, te poți confrunta cu diferite de probleme, iar printre acestea se numără indigestia, dar și gazele. Totodată, unele persoane se pot confrunta și cu stări de balonare, care nu sunt deloc plăcute.
„Apa de băut imediat după masă duce la diluarea sucurilor gastrice, enzimele care sunt necesare digestiei fiind diluate. Acest lucru duce la o eliberare mai mică de enzime digestive, ceea ce poate duce la arsuri la stomac”, spun medicii nutriționiști.
Totodată, evită să bei apă rece, căci aceasta încetinește procesul de digerare al alimentelor. Indicat ar fi să consumi lichide cu 15-30 de minute înainte de masă. De asemenea, dacă ai apucat să mănânci și îți este sete, la fel de mult trebuie să aștepți. Specialiștii spun că putem să bem apă fără griji după cel puțin o jumătate de oră de la masă, ba chiar și o oră, pentru ca alimentele să înceapă să fie digerate.
„Recomandarea mea este să bei doi litri de apă în timpul zilei și să-i bei treptat pentru a nu umple prea mult și a solicita stomacul. Prea multă apă perturbă digestia, și se poate întâmpla, de asemenea, ca excesul de hrană să rămână în organism și să perturbe nivelul de insulina, ceea ce duce la un risc crescut de diabet”, mai explică specialiștii.
Citește și: Dieta cu ouă fierte, periculoasă pentru organism. Avertismentul lansat de specialiștii în nutriție!