De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. La ce pericole ești expus dacă obișnuiești să faci asta

De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. Creierul nostru este obișnuit să își ia o doză de satisfacție exprimată în dopamină de fiecare dată când deschidem notificările și vedem ce mesaj am primit, cine ne-a dat like la postare sau când “scrollam” pe TikTok.
Alina Costache
27 nov. 2023, 18:12
De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. La ce pericole ești expus dacă obișnuiești să faci asta
De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine

De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. Specialiștii vorbesc astfel despre „efectul de santinelă”. Stimularea creierului amână intervalul de odihnă, chiar și cu ochii închiși rămâi treaz, în așteptarea unui mesaj. Și asta dereglează ceasul intern. Prin urmare, efectele somnolenței pot apărea în timpul zilei.

Pentru a remedia acest lucru, specialiștii recomandă stabilirea unei „stingeri digitale”. Cu cel puțin o oră înainte de a merge în camera de odihnă, este recomandat să lași deoparte device-urile cu ecran și să citești sau să asculți muzică. Acestea au un efect de calmare a creierul. Mai presus de toate, este important să treci telefonul pe modul avion, astfel încât să nu fii tentat să răspunzi la un mesaj și să întrerupi procesul de adormire.

Citește și: Ce personalitate ai în funcție de modul în care ții telefonul. În ce categorie te încadrezi dintre cele patru

De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine

Lumina albastră a ecranelor: Ecranele telefoanelor mobile emit lumina albastră, care poate suprima producția de melatonină, un hormon esențial pentru inducerea somnului. Acest lucru poate afecta calitatea somnului și poate duce la dificultăți în adormire.

Radiatii electromagnetice: Telefoanele mobile emit radiații electromagnetice, iar expunerea prelungită la aceste radiații, chiar și în timpul somnului, a fost asociată cu potențiale efecte negative asupra sănătății.

Distragere și dependența digitală: Păstrarea telefonului lângă pat poate duce la tentația de a verifica mesaje, notificări sau rețele sociale înainte de culcare. Aceasta poate prelungi timpul de trezire și poate afecta calitatea somnului.

Încărcare și supraincălzire: Dacă îți încarci telefonul în timpul nopții și îl ții sub pernă sau pe pat există riscul supraincălzirii dispozitivului, ceea ce poate afecta bateria și poate crește riscul de incendiu.

Somn neliniștit: Dacă primești apeluri, mesaje sau notificări în timpul nopții, sunetul sau vibrațiile telefonului pot perturba somnul și pot contribui la un somn neliniștit.

Impactul asupra relațiilor interpersonale: Dacă folosești telefonul înainte de a adormi, acest lucru poate afecta timpul petrecut cu partenerul de viață sau familia, având un impact asupra relațiilor interpersonale.

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce impactul negativ al tehnologiei asupra sănătății tale, este recomandat să eviți utilizarea telefonului înainte de culcare și să îl ții la o distanță cât mai mare de pat. Optează pentru un mediu de dormit liniștit și întunecat pentru a avea parte de un somn odihnitor.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București