Mihaela Bilic spune că legumele și fructele fac parte din două categorii diferite de alimente și că fiecare în parte are beneficii asupra sănătății. Tocmai de aceea medicul nutriționist e de părere că legumele nu pot fi înlocuite cu fructe.
Mihaela Bilic a mai spus că legumele, deși sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, nu au destule calorii ca să ofere energie organismului.
„Dacă nu ne plac legumele, oare putem compensa cu mai multe fructe? Dacă mâncăm mai multe fructe nu e de bine. Noi natural iubim fructele. Și recomandarea nutriționiștilor a venit să încurajeze «Pentru sănătatea dumneavoastră consumați zilnic fructe și legume». Ce înțelegi? Că fructele și legumele tot aia sunt și dacă nu am mâncat legume, hai să mâncăm niște fructe.
Noi nu prea avem educație nutrițională și atunci prima legumă care se gândește românul e cartoful. Cu verdețurile și cruditățile ne împrietenim doar în post, dar nu nu e un lucru anormal. Noi n-am fost făcuți să fim erbivori. Acesta este un lucru care trebuie subliniat.
Verdețurile și cruditățile conțin apă peste 90%, conțin vitamine și minerale, dar ele nu au rol de hrănire. Se numesc oligoelemente în nutriție. Nu au calorii, sunt doar pe funcție de sănătate și conțin fibre, care pentru oameni înseamnă 0 calorii. Legumele le înghițim, le mestecăm. E un lucru de bine, mestecăm ca să ni se pară că am mâncat. Dau volum mesei, ni se pare că am mâncat mult, dar dacă tragem linia la final nu putem crește din legume și nu putem avea energie din legume. Trebuie obligatoriu să punem lângă ele grăsime”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la știrile Pro TV.
Fructele, în schimb, au un conținut ridicat de fructoză ce poate duce la acumularea de grăsime în corp, mai ales în zona abdominală.
„Fructele au fructoză, iar din apă cu fructoză facem grăsime pe burtă, deci nu putem exagera la capitolul fructe. După fructe clar ne este foame, nu este nimic greșit aici, fructele nu satură și le putem mânca până simțim că plesnește burta, n-avem niciun fel de sațietate. Fructoza este o trăsătură pe care natura ne-a dat-o în defavoarea noastră. A considerat că atunci când trăiam în peșteră și când găseam fructe trebuia să mâncăm cât mai multe, să nu ne săturăm și să le facem repede grăsime. Deci și cu fructele e cu dus și întors”, a mai precizat Mihaela Bilic.