Gospodinele se pregătesc să prepare în această perioadă bulionul de roșii. Multe dintre acestea îl fac după rețete proprii și tind să adauge și sare iodată în conținut. Însă, bucătarii cu experiență spun că acest lucru nu este bun, deoarece efectele nu vor fi deloc cele așteptate.
În casa fiecărei gospodine există bulion, fie că este cumpărat sau făcut în casă, fiind un produs aproape indispensabil, care se folosește în foarte multe preparate.
Citește și: Ingredientul secret pentru cel mai gustos bulion a fost dezvăluit. Trucul pe care îl știu puține gospodine
Bulionul de roșii se face urmând câțiva pași, esențiali pentru un rezultat pe măsură. Nu puneți niciodată sare iodată, deoarece nu oferă rezistență bulionului. Acesta va mucegăi mai rapid decât în mod normal. O puteți înlocui cu sare grunjoasă, de murături.
Sare grunjoasă face ca buliionul să nu mucegăiască rapid și să aibă o textură plăcută, numai bună pentru gătit. Acest ingredient contribuie la păstrarea unui gust natural, mai ales dacă roșiile sunt bio, culese din grădina de acasă.
Borcanele în care se adaugă bulionul de roșii trebuie doarte bine sterilizate, pentru a fi îndepărtate toate bacteriile. Temperatura optimă pentru acest pas este între 105 și 110 grade Celsius, iar timpul ideal este de 15 minute. Dacă sunt ținute mai mult în apă pot crăpa.
Citește și: Cum să faci cel mai bun bulion de roșii. Ingredientul banal care îi oferă un gust deosebit
Înainte de z fi sterilizate, borcanele trebuie spălate foarte bine cu apă călduță și detergent de vase, iar apoi lăsate la scurs. Următorul pas este așezarea acestora pe o tavă de cuptor și introducerea lor în cuptor pentru 15 minute. Cuptorul nu trebuie preîncălzit, pentru ca borcanele să nu crape.
După intervalul de sterilizare, borcanele se lasă la răcit. Peste câteva ore sau chiar a doua zi, borcanele pot fi umplute cu bulionul de roșii. Preparatul și recipientele trebuie să fie depozitate la cald, acoperite cu un prosop, pentru a se răci treptat.
Bulionu de roșii poate fi utilizat la preparate precum supe, carne la cuptor, pește, sarmale, ciorbă sau paste.