De ce să nu spui „da” când ești întrebat la telefon „Mă auzi acum?”. O nouă înșelătorie care te poate lăsa fără bani în buzunar

Cu toții suntem conectați la internet în permanență în această eră digitală în care ne aflăm. În acest fel, suntem mai predispuși la a deveni victime ale escrocheriilor online.
Alina Costache
13 apr. 2024, 17:16
De ce să nu spui

Una dintre escrocheriile întâlnite cel mai des este cea care poartă numele de „Mă auzi acum?”. Tehnica ascunde un potențial uriaș de fraudă și abuz.

Iată cum funcționează înșelătoria „Mă auzi acum?”

Victima primește un apel telefonic, aparent inofensiv. La capătul celălalt este o voce, de regulă generată de un sistem automatizat, care întreabă atât: „Mă auzi?”. De obicei, majoritatea oamenilor răspund afirmativ. În acest moment, escrocii înregistrează victima spunând „da”, răspuns pe care ulterior în vor folosi ca să pretindă că victima a autorizat diverse tranzacții.

Citește și Pune o linguriță cu zahăr în mașina de spălat. Trucul genial care ajută hainele să nu se deterioreze

Better Business Bureau (BBB) și alte organizații pentru protecția consumatorului au emis avertismente cu privire la această înșelătorie, subliniind importanța de a închide apelul imediat fără a răspunde la întrebare. Deși mecanismul exact prin care escrocii profită de această înregistrare rămâne neclar, există îngrijorări legate de posibilitatea ca aceștia să folosească înregistrarea pentru a fabrica consimțământul victimei pentru achiziții sau contracte pe care aceasta nu le-a autorizat de fapt, informează Usatoday.com.

Mai multe agenții au primit rapoarte prin Scam Tracker, ce monitorizează înșelătoriile raportate în toată țara. Până în acest moment nu au existat pierderi monetare directe ca urmare a acestei înșelătorii, însă sunt multe îngrijorări ce fac referire la potențialele consecințe pe termen lung.

Recomandări ca să vă puteți proteja de infractorii cibernetici:

  • Identificarea Apelantului: Utilizează funcția de identificare a apelantului pentru a filtra apelurile. Dacă nu recunoști numărul, este mai sigur să nu răspunzi. Dacă este ceva urgent, persoana va suna din nou sau va lăsa un mesaj.
  • Înregistrarea în Registrul „Nu Suna”: Înscrierea în acest registru poate reduce numărul de apeluri de telemarketing și, implicit, riscul de a fi ținta escrocheriilor. Deși escrocii nu respectă aceste liste, reducerea numărului total de apeluri nedorite poate fi un avantaj.
  • Verifică Extrasele de Cont și Facturile: Fii vigilent în privința extrasele de cont bancar și a facturilor de la cardurile de credit. Escrocii ar putea încerca să folosească înregistrarea „Da” pentru a autoriza tranzacții fără aprobarea ta.
  • Raportează Incidentele: Dacă ai primit un astfel de apel, este important să raportezi incidentul la BBB sau alte agenții relevante. Acest lucru ajută la alertarea altor potențiale victime și contribuie la eforturile de combatere a acestui tip de escrocherie.

Prin această escrocherie numită „Mă auzi acum?”, infractorii cibernetici pot să folosească tehnologia și psihologia umană ca să înșele alți oameni. Cel mai important e să rămâi informat și să fii foarte atent la astfel de apeluri și la orice mesaje ciudate care te pot lăsa fără bani în buzunar.

Citește și Ce se întâmplă cu telefonul tău dacă apeși de două ori pe acest buton. Vei rămâne surprins

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Tragedie în Bistrița: O familie găsită moartă din cauza unei scurgeri de gaz
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici