De ce să nu spui „da” când ești întrebat la telefon „Mă auzi acum?”. O nouă înșelătorie care te poate lăsa fără bani în buzunar

Cu toții suntem conectați la internet în permanență în această eră digitală în care ne aflăm. În acest fel, suntem mai predispuși la a deveni victime ale escrocheriilor online.
Alina Costache
13 apr. 2024, 17:16
De ce să nu spui

Una dintre escrocheriile întâlnite cel mai des este cea care poartă numele de „Mă auzi acum?”. Tehnica ascunde un potențial uriaș de fraudă și abuz.

Iată cum funcționează înșelătoria „Mă auzi acum?”

Victima primește un apel telefonic, aparent inofensiv. La capătul celălalt este o voce, de regulă generată de un sistem automatizat, care întreabă atât: „Mă auzi?”. De obicei, majoritatea oamenilor răspund afirmativ. În acest moment, escrocii înregistrează victima spunând „da”, răspuns pe care ulterior în vor folosi ca să pretindă că victima a autorizat diverse tranzacții.

Citește și Pune o linguriță cu zahăr în mașina de spălat. Trucul genial care ajută hainele să nu se deterioreze

Better Business Bureau (BBB) și alte organizații pentru protecția consumatorului au emis avertismente cu privire la această înșelătorie, subliniind importanța de a închide apelul imediat fără a răspunde la întrebare. Deși mecanismul exact prin care escrocii profită de această înregistrare rămâne neclar, există îngrijorări legate de posibilitatea ca aceștia să folosească înregistrarea pentru a fabrica consimțământul victimei pentru achiziții sau contracte pe care aceasta nu le-a autorizat de fapt, informează Usatoday.com.

Mai multe agenții au primit rapoarte prin Scam Tracker, ce monitorizează înșelătoriile raportate în toată țara. Până în acest moment nu au existat pierderi monetare directe ca urmare a acestei înșelătorii, însă sunt multe îngrijorări ce fac referire la potențialele consecințe pe termen lung.

Recomandări ca să vă puteți proteja de infractorii cibernetici:

  • Identificarea Apelantului: Utilizează funcția de identificare a apelantului pentru a filtra apelurile. Dacă nu recunoști numărul, este mai sigur să nu răspunzi. Dacă este ceva urgent, persoana va suna din nou sau va lăsa un mesaj.
  • Înregistrarea în Registrul „Nu Suna”: Înscrierea în acest registru poate reduce numărul de apeluri de telemarketing și, implicit, riscul de a fi ținta escrocheriilor. Deși escrocii nu respectă aceste liste, reducerea numărului total de apeluri nedorite poate fi un avantaj.
  • Verifică Extrasele de Cont și Facturile: Fii vigilent în privința extrasele de cont bancar și a facturilor de la cardurile de credit. Escrocii ar putea încerca să folosească înregistrarea „Da” pentru a autoriza tranzacții fără aprobarea ta.
  • Raportează Incidentele: Dacă ai primit un astfel de apel, este important să raportezi incidentul la BBB sau alte agenții relevante. Acest lucru ajută la alertarea altor potențiale victime și contribuie la eforturile de combatere a acestui tip de escrocherie.

Prin această escrocherie numită „Mă auzi acum?”, infractorii cibernetici pot să folosească tehnologia și psihologia umană ca să înșele alți oameni. Cel mai important e să rămâi informat și să fii foarte atent la astfel de apeluri și la orice mesaje ciudate care te pot lăsa fără bani în buzunar.

Citește și Ce se întâmplă cu telefonul tău dacă apeși de două ori pe acest buton. Vei rămâne surprins

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci imediat după ce ai plantat legumele. Trucul la care apelează grădinarii pentru o recoltă bogată
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Vestea tristă a momentului despre Regele Charles! Se credea că e bine, ce s-a văzut în fotografia făcută de...
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Adevărul despre anularea alegerilor. Informații de ultimă oră de președintele Ilie Bolojan
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu