De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?

Sezonul rece se apropie cu pași repezi iar în unele zone ale țării deja temperaturile au scăzut simțitor și primii fulgi de nea au căzut.
Alina Costache
20 sept. 2022, 16:48
De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?

Orice șofer știe că atunci când vine iarna, mașina trebuie să fie echipată corespunzător, cu anvelopele potrivite. Pentru a putea face față condițiilor dure ale vremii reci, orice autovehicul trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă – fiind anvelope special concepute care oferă o bună aderență când temperaturile sunt scăzute și când partea carosabilă este acoperită de polei, gheață sau zăpadă. Anvelopele pentru toate anotimpurile, cele all-season, pur și simplu nu se pot compara cu anvelopele dedicate pentru sezonul rece, atunci când frânați, virați sau accelerați pe suprafețe cu tracțiune redusă, cum ar fi cele acoperite cu zăpadă sau gheață, anvelopele de iarnă sunt mult mai eficiente în comparație cu cele pentru toate anotimpurile.

O concepție greșită comună cu privire la anvelopele de iarnă este că acestea funcționează numai în condiții de zăpadă și gheață. Nu este cazul. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să funcționeze mai bine la temperaturi de sub 7 grade Celsius, nu doar atunci când se confruntă cu zăpadă și gheață. Ca atare, anvelopele de iarnă sunt fabricate folosind un compus de cauciuc mult mai moale care rămâne flexibil în timpul temperaturilor mai reci, atât în condiții de asfalt uscat cât și în condiții de asfalt umed. O anvelopă de iarnă, fiind mai moale, se poate uza mai repede dacă este folosită pe timp de vara. În plus, datorită acestui fapt, anvelopele de iarnă nu sunt deloc eficiente atunci când temperaturile sunt ridicate, nu oferă stabilitate, crește distanța de frânare iar demarajul este și acesta afectat.

Modelul benzii de rulare al unor anvelope iarna dedicate are un design vizibil diferit în comparație cu cel al unei anvelope de vară. În profilul unei anvelope de iarnă mai multe lamele care ajută la prinderea zăpezii și gheții, ceea ce asigură o aderență mult mai bună. Designul acesta este de asemenea, conceput special pentru a arunca zăpada, noroiul, gheața și apa mult mai eficient.

 

Aderența: compuși de cauciuc

Pentru a înțelege mai bine de ce anvelopele de iarnă sunt atât de importante, este esențial să înțelegeți cum afectează fiecare sezon cauciucul anvelopei dumneavoastră, Cea mai mare diferență între anvelopele de iarnă și anvelopele all-season sau cele de vară constă în tipul compusului de cauciuc. Anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile funcționează bine la temperaturi calde, deoarece rămân la flexibilitatea corectă pentru condiții relativ uscate și statice vara, primăvara și toamna. De asemenea, au o durată mai mare de viață în aceste condiții, deoarece consistența cauciucului este la un nivel care previne uzura prematură.

Pe măsură ce temperatura scade, cauciucul din anvelopele pentru toate anotimpurile și de vară devine rigid. Compusul de cauciuc din anvelopele de iarnă rămâne flexibil sub 7 grade Celsius, permițându-i să păstreze o aderență bună chiar și pe vreme rece; prin urmare, anvelopele de iarnă ar trebui folosite în acest moment. Dimpotrivă – compusul de cauciuc din anvelopele de iarnă este prea flexibil pentru a funcționa bine în condiții calde (orice temperatură peste 7 grade Celsius), așa că se uzează prematur și afectează performanța.

 

Evacuarea zăpezii și a gheții

Una dintre cele mai mari probleme ale condusului în condiții de iarnă nu este doar frigul, ci și stratul de zăpadă și gheață care îngheață și se menține mai mult timp pe partea carosabilă. Pe măsură ce circulați pe zăpadă și gheață, între anvelopa și carosabil se formează un strat subțire de apă, care creează un efect de hidroplanare. Anvelopele pentru toate anotimpurile și anvelopele de vară nu sunt concepute pentru a funcționa în condiții constante de umezeală/nămol, pentru că designul benzii de rulare a benzii de rulare nu este conceput în primul rând pentru evacuarea zăpezii și a apei în cantități mari. Anvelopele de iarnă sunt construite diferit – canelurile și lamelele lor sunt special concepute pentru a evacua zăpada, apa și nămolul. Din acest motiv, veți avea un contact maxim cu suprafața drumului, permițându-vă să vă descurcați mai bine în situații grele de iarnă.

 

Cum recunoașteți ușor un set de anvelope de iarnă?

1. Simbol M+S

Anvelopele cu simbolul M+S au un model al benzii de rulare, un compus sau o structură a benzii de rulare care este proiectată pentru a oferi performanțe mai bune în condiții de zăpadă decât o anvelopă obișnuită, în special în ceea ce privește capacitatea sa de a iniția sau de a menține mișcarea vehiculului.

2. Simbolul fulgului de nea pe munte

Simbolul fulgilor de zăpadă pe un munte cu trei vârfuri este o certificare mai strictă care identifică anvelopele de iarnă conform reglementărilor valide în UE și diverse alte țări și reglementărilor privind anvelopele din SUA și Canada. Performanța pe zăpadă a acestor anvelope de iarnă este dovedită prin teste obiective că respectă sau depășește limitele definite. Aceste anvelope oferă performanțe ridicate în ceea ce privește siguranța și controlul pe zăpadă, pe drumuri înghețate și, în general, la temperaturi scăzute.

În cazul în care vă numărați printre aceia care doresc să-și achiziționeze un nou set de anvelope pentru autoturismul personal, o puteți face încă de acum și le puteți monta pe un al doilea set de jante, astfel încât să evitați să pierdeți zeci de minute sau chiar ore la coadă la vulcanizări atunci când toți șoferii se decid pe ultima sută de metri să treacă la roțile de iarnă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!