Ginecomastia reprezintă dezvoltarea în exces a sânilor la bărbaţi. Ţesutul glandelor mamare creşte în dimensiuni, de cele mai multe ori ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (hormon masculin). Ginecomastia poate să apară la copii, adolescenţi sau adulţi.
„Ginecomastia este fiziologică în trei situaţii: la nou-născut, la adolescent şi la omul vârstnic. În rest este semnul unei boli. Lista de boli e foarte lungă. Ea include boli în care testosteronul e mai mic sau în care este exces de estrogen la bărbaţi (cazuri de tumori care produc estrogen la bărbaţi). Sunt situaţiile în care raportul dintre testosteron şi estrogen este alterat în favoarea estrogenului„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Grigore, medic endocrinolog.
Faţă de mărirea sânilor, bărbaţii şi adolescenţii cu ginecomastie pot obseva şi o consistenţă elastică sau fermă a sânilor. Această creştere poate fi de ambele părţi sau unilaterală.
Cauzele ginecomastiei
În cazul bebeluşilor, ginecomastia este cauzată de estrogenul mamei. În ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, ginecomastia este cauzată de modificările hormonale de la pubertate. Astfel, sunt afectaţi aproximativ o treime dintre băieţii cu vârste de 13 şi 14 ani.
La adulţi, cauzele ginecomastiei sunt reprezentate de unele boli de bază. Printre acestea se pot număra: neoplasmul pulmonar sau hepatic, ciroza hepatică şi hipertiroidismul. De asemenea şi alte afecţiuni hormonale, precum neoplasmul glandei pituitare, testicular sau al glandelor suprarenale pot constitui cauze ale ginecomastiei. Totodată, abuzul de droguri ilicite, băuturi alcoolice, marihuana, metamfetamină sau heroină pot determina această anomalie.
Citeşte şi Lucruri pe care nu le ştiai despre sâni
Există şi anumite medicamente care pot cauza ginecomastia: steroizii, cum ar fi prednisonul, antiulceroasele, cum ar fi cimetidina, antiepilepticele, cum ar fi fenitoina, digitală sau alte medicamente folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare, chimioterapicele, în special agenţii alchilanţi, o familie de medicamente anticanceroase care interferă cu ADN-ul celular şi inhibă creşterea celulelor canceroase. Şi medicamentele antiandrogenice sau anxioliticele şi antidepresivele pot cauza ginecomastie.
Potrivit medicului endocrinolog, pe lângă medicamente și alimentația poate fi una dintre cauzele care duce la ginecomastie, fiind vorba despre „puii crescuți cu estrogeni”: „E greu de demonstrat la un pacient individual, dar ştim din informaţiile care circulă că se folosesc ca hormon de creştere pentru pui„.
Medicul este de părere că „întotdeauna când un bărbat are ginecomastie trebuie să caute cauza ginecomastiei, deoarece nu ea ca atare este problema„.
„În primul rând când un bărbat are ginecomastie, întrebi ce medicamente ia. De exemplu, spironolactona este folosită în insuficienţa cardiacă, în hipertensiune, dar are şi efect antitestosteron şi atunci produce ginecomastie. De asemenea, un bărbat poate să aibă ginecomastie, pentru că are cancer pulmonar care secretă hormoni şi care stimulează producerea de estrogeni, deci ginecomastia, un semn al bolii, asta după ce se exclud zeci de medicamente uzuale”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul endocrinolog, Daniel Grigore.
O altă cauză rară de ginecomastie este hipertiroidia. După ce a fost tratată hipertiroidia, și ginecomastia va dispărea, adaugă medicul.
Cum poate fi tratată ginecomastia
La nou-născuţi, această afecţiune dispare la 2-3 săptămâni de la naştere. În rândul adolescenţilor, ginecomastia poate dispărea de la sine după aproximativ 18 luni de la apariţie.
„La nou-născuţi e fiziologică, adică reversibilă, la fel la pubertate, mulţi băieţi fac o dezvoltare a ţesutului mamar reversibilă„, explică medicul.
Ginecomastia este diagnosticată printr-un examen fizic, iar în cele mai multe cazuri nu sunt necesare alte investigaţii. Cu toate acestea, dacă se palpează noduli de mărimi neobişnuite sau de consistenţă crescută sau imobili sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a determina cauza exactă.
În ceea ce îi priveşte pe copii, nu este necesar un tratament, deoarece ginecomastia dispare de la sine. În situaţia în care cauzele sunt anumite medicamente sau boli, oprirea tratamentului respectiv vindecă, de cele mai multe ori, ginecomastia. De asemenea, se poate recomanda tratament hormonal, în cazul în care ginecomastia este cauzată de deficitul de testosteron sau excesul de estrogen.
Citeşte şi Lucruri care pun în pericol viaţa bărbatului
Potrivit medicului endocrinolog, atunci când ţesutul mamar creşte, este dureros. „După ce se stabilizează nu mai doare pentru că se fibrozează”. „Dacă ginecomastia e voluminoasă, tratamentul este chirurgical. Asta se întâmplă rar, de obicei la băieţii care la sfârşitul pubertăţii au o dezvoltare prea mare a ţesutului mamar şi atunci din motive estetice îl îndepărtează”, adaugă medicul.