De ce se dezvoltă în exces SÂNII la BĂRBAŢI. Vezi explicaţiile specialistului

Dezvoltarea în exces a sânilor la bărbaţi poartă numele de ginecomastie, cauzele acesteia fiind numeroase. Medicul endocrinolog Daniel Grigore a explicat, pentru RTV.NET, ce este această anomalie a organismului uman şi cum poate fi tratată.
Marilena Vili
26 aug. 2013, 08:16
De ce se dezvoltă în exces SÂNII la BĂRBAŢI. Vezi explicaţiile specialistului

Ginecomastia reprezintă dezvoltarea în exces a sânilor la bărbaţi. Ţesutul glandelor mamare creşte în dimensiuni, de cele mai multe ori ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (hormon masculin). Ginecomastia poate să apară la copii, adolescenţi sau adulţi.

Ginecomastia este fiziologică în trei situaţii: la nou-născut, la adolescent şi la omul vârstnic. În rest este semnul unei boli. Lista de boli e foarte lungă. Ea include boli în care testosteronul e mai mic sau în care este exces de estrogen la bărbaţi (cazuri de tumori care produc estrogen la bărbaţi). Sunt situaţiile în care raportul dintre testosteron şi estrogen este alterat în favoarea estrogenului„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Grigore, medic endocrinolog.

Faţă de mărirea sânilor, bărbaţii şi adolescenţii cu ginecomastie pot obseva şi o consistenţă elastică sau fermă a sânilor. Această creştere poate fi de ambele părţi sau unilaterală.

Cauzele ginecomastiei

În cazul bebeluşilor, ginecomastia este cauzată de estrogenul mamei. În ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, ginecomastia este cauzată de modificările hormonale de la pubertate. Astfel, sunt afectaţi aproximativ o treime dintre băieţii cu vârste de 13 şi 14 ani.

La adulţi, cauzele ginecomastiei sunt reprezentate de unele boli de bază. Printre acestea se pot număra: neoplasmul pulmonar sau hepatic, ciroza hepatică şi hipertiroidismul. De asemenea şi alte afecţiuni hormonale, precum neoplasmul glandei pituitare, testicular sau al glandelor suprarenale pot constitui cauze ale ginecomastiei. Totodată, abuzul de droguri ilicite, băuturi alcoolice, marihuana, metamfetamină sau heroină pot determina această anomalie.

Citeşte şi Lucruri pe care nu le ştiai despre sâni

Există şi anumite medicamente care pot cauza ginecomastia: steroizii, cum ar fi prednisonul, antiulceroasele, cum ar fi cimetidina, antiepilepticele, cum ar fi fenitoina, digitală sau alte medicamente folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare, chimioterapicele, în special agenţii alchilanţi, o familie de medicamente anticanceroase care interferă cu ADN-ul celular şi inhibă creşterea celulelor canceroase. Şi medicamentele antiandrogenice sau anxioliticele şi antidepresivele pot cauza ginecomastie.

Potrivit medicului endocrinolog, pe lângă medicamente și alimentația poate fi una dintre cauzele care duce la ginecomastie, fiind vorba despre „puii crescuți cu estrogeni”: „E greu de demonstrat la un pacient individual, dar ştim din informaţiile care circulă că se folosesc ca hormon de creştere pentru pui„.

Medicul este de părere că „întotdeauna când un bărbat are ginecomastie trebuie să caute cauza ginecomastiei, deoarece nu ea ca atare este problema„.

În primul rând când un bărbat are ginecomastie, întrebi ce medicamente ia. De exemplu, spironolactona este folosită în insuficienţa cardiacă, în hipertensiune, dar are şi efect antitestosteron şi atunci produce ginecomastie. De asemenea, un bărbat poate să aibă ginecomastie, pentru că are cancer pulmonar care secretă hormoni şi care stimulează producerea de estrogeni, deci ginecomastia, un semn al bolii, asta după ce se exclud zeci de medicamente uzuale”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul endocrinolog, Daniel Grigore.

O altă cauză rară de ginecomastie este hipertiroidia. După ce a fost tratată hipertiroidia, și ginecomastia va dispărea, adaugă medicul.

Cum poate fi tratată ginecomastia

La nou-născuţi, această afecţiune dispare la 2-3 săptămâni de la naştere. În rândul adolescenţilor, ginecomastia poate dispărea de la sine după aproximativ 18 luni de la apariţie.

La nou-născuţi e fiziologică, adică reversibilă, la fel la pubertate, mulţi băieţi fac o dezvoltare a ţesutului mamar reversibilă„, explică medicul.

Ginecomastia este diagnosticată printr-un examen fizic, iar în cele mai multe cazuri nu sunt necesare alte investigaţii. Cu toate acestea, dacă se palpează noduli de mărimi neobişnuite sau de consistenţă crescută sau imobili sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a determina cauza exactă.

În ceea ce îi priveşte pe copii, nu este necesar un tratament, deoarece ginecomastia dispare de la sine. În situaţia în care cauzele sunt anumite medicamente sau boli, oprirea tratamentului respectiv vindecă, de cele mai multe ori, ginecomastia. De asemenea, se poate recomanda tratament hormonal, în cazul în care ginecomastia este cauzată de deficitul de testosteron sau excesul de estrogen.

Citeşte şi Lucruri care pun în pericol viaţa bărbatului

Potrivit medicului endocrinolog, atunci când ţesutul mamar creşte, este dureros. „După ce se stabilizează nu mai doare pentru că se fibrozează”. „Dacă ginecomastia e voluminoasă, tratamentul este chirurgical. Asta se întâmplă rar, de obicei la băieţii care la sfârşitul pubertăţii au o dezvoltare prea mare a ţesutului mamar şi atunci din motive estetice îl îndepărtează”, adaugă medicul.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Doi morți și 12 răniți în urma unui atac cu drone asupra orașului Sumî din Ucraina
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?