Tocmai de aceea se spune că nu e bine să o aruncăm. Pâinea are o istorie de când lumea și e una dintre cele mai prețuite bucate ritualice. Pâinea și vinul au jucat un rol foarte important în tradițiile creștinismului timpuriu, fiind considerată trupul lui Hristos.
Pâinea e asociată cu împărtășania și cuminecătura, mai ales în lăcașurile de cult unde preoții făceau semnul crucii asupra ei și o împărțeau tuturor celor credincioși.
Așa a apărut și obicediul femeilor de la țară de a face semnul crucii deasupra pâinilor pe care le băgau la cuptor. În acest fel pâinea era ferită de rele și căpăta valențe mistice, binefăcătoare.
Toți creștinii știu de miracolul făcut de Iisus în pustiu, atunci când a hrănit cu doar cinci pâini și doi pești mii de oameni. La acea vreme i-a hrănit pe cei care îl urmau departe de casă, dar le-a hrănit și sufletul și mintea. Le-a spus apostolilor să îi hrănească și a împărțit cele cinci pâini în așa fel încât până și cel din urmă s-a săturat. Povestea din Biblie spune că erau 5.000 de bărbați, în afară de femei și copii.
Înmulțirea pâinilor, pe care mai apoi ucenicii săi le-au dat mai departe oamenilor, a rămas în conștiința colectivă drept prima sfântă împărtășanie a unei mari mulțimi care deja îmbrățișase cuvântul Domnului.
Citește și Covrigii de Buzău se scumpesc! Ce spune producătorul singurei rețete atestate ca produs tradițional