De ce se îmbolnăvesc de COVID-19 persoanele vaccinate? Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a explicat că din studiile de până acum s-a observat că „după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade”.
„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecției – deci, nu a formelor severe de boală – după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade. Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context – transmisie de variantă Delta + scădere a imunității împotriva infecției – mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul Cătălin Țucureanu de la Institutul Cantacuzino, la Digi 24.
În perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o să aibă un risc de infecție mai mic, dar tot o să aibă un anumit risc de infecție, explică cercetătorul, care a precizat însă că persoanele vaccinate vor face o formă mult mai ușoară de boală.
„Asta este o dovadă că vaccinurile sunt, totuși, eficiente față de evoluția severă, spitalizare și deces. Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoană foarte, foarte vulnerabilă, o persoană în vârstă, o persoană cu anumite comorbidități are în continuare un risc mai mare de evoluție severă a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o să scadă semnificativ, a explicat specialistul de la Institutul Cantacuzino.
4.844 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 12 noiembrie 2021, ora 10.00.
De asemenea, au fost raportate 307 decese dintre care 21 anterioare.
Citeşte şi: Noi tratamente împotriva COVID-19, avizate de Agenția Europeană pentru Medicamente