Viața în Germania – De ce sunt închise magazinele duminica în Germania – Mulți dintre noi știu ce înseamnă să te trezești duminica dimineața cu frigiderul gol și să nu poți să cumperi alimente pentru că magazinele sunt închise.
Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie
Germania este recunoscută ca având una dintre cele mai dure legislații din Europa referitoare la orarul magazinelor. Nu numai că acestea sunt închise duminica, dar și în timpul săptămânii se închid mai repede decât în alte țări.
Prima lege legată de orarul magazinelor a fost adoptată în 1900. În 1919 era deja ilegal ca magazinele să fie deschise duminica. În timpul săptămânii, orarul era între șapte dimineața și șapte seara.
Motivele pentru care a fost adoptată această lege nu au fost legate numai de religie, ziua a șaptea fiind cea de odihnă și de rugăciune, ci și de faptul că muncitorii începuseră să aibă drepturi. Astfel, se garanta faptul că duminica era o zi în care nu se muncea deloc.
Dacă vă gândiți că Germania a rămas în urmă, într-o lume modernă a cumpărăturilor non-stop, aveți dreptate. Pentru o lungă perioadă de timp magazinele funcționau după o lege din 1956. Acestea puteau fi deschise doar până la șase și jumătate seara în timpul săptămânii și până la două după-amiaza sâmbăta. Această lege, care a rămas în vigoare 40 de ani, a interzis de asemenea ca magazinele să funcționeze duminica, fiind astfel cea mai restrictivă din Europa.
În același timp, în Republica Democrată Germană, condusă de comuniști, orarul magazinelor era mai flexibil. În ciuda faptului că oferta de produse era limitată, est-germanii puteau face cumpărături până la ore mai târzii. Odată cu reunificarea Germaniei, ei și-au pierdut această libertate.
Abia în 1996, Bundestag-ul a adoptat o lege prin care se permitea magazinelor să fie deschise până la ora opt seara în timpul săptămânii și până la patru după-amiaza sâmbăta, dar numai în luna dinaintea Crăciunului. Șapte ani mai târziu, s-a permis ca în zelele de sâmbătă orarul să fie până la opt seara.
Marea schimbare a fost făcută în 2006 când guvernul federal nu mai avea voie să decidă asupra acestei chestiuni, legislația în domeniu căzând pe umerii landurilor. Imediat, Berlinul a adoptat o lege care a permis mai multă libertate clienților, exemplu urmat rapid de alte landuri.
Cu toate acestea, și acum magazinele continuă să fie închise duminica. Există totuși câteva derogări. Odată la câteva luni se permite magazinelor să aibă un orar special duminica, mai ales dacă în timpul săptămânii a existat vreo sărbătoare legală.
Încet, încet, lucrurile încep oricum să se modifice, pentru că în ultimii ani au apărut magazinele mici de cartier cunoscute ca Spätkaufstellen’ or ‘Spätis care sunt deschise duminica sau până târziu în noapte în timpul săptămânii.
Cu toate că, în urma modificării lente a legislației, multe supermarketuri având orarul de funcționare până la 11 sau 12 noaptea, nemții nu par să se înghesuie să facă cumpărături târziu în noapte. Deși li se permite magazinelor să aibă deschis sâmbăta până la miezul nopții, multe dintre acestea se închid la trei după-amiaza.
Într-un studiu făcut public de Spiegel Online în iunie, 61% dintre cei chestionați au fost de părere că proprietarii magazinelor ar trebui să decidă dacă deschid duminica sau nu. Conform aceleași surse, reprezentanții unor lanțuri de magazine sunt mulțumiți cu actuala legislație. Au spus că nu vor avea vânzări mai mari dacă deschid și duminica.
Se pare că în viitorul apropiat magazinele din Germania nu vor fi deschise și duminica, așa că puteți să vă considerați norocoși dacă trăiți într-un oraș mare și aveți șansa să găsiți un magazin deschis în zilele de odihnă. Chiar dacă nu au prea multe produse, puteți găsi ce vă trebuie în benzinării.
Parlamentarii vor să închidă magazinele duminica şi în România
Parlamentarii vin cu o noua idee in incercarea de a-i tine pe romani cat mai departe de supermarketuri, o noua propunere legislativa precizand nu doar ca acestea sa fie inchise duminica, dar si sa fie mutate la cel putin 5 kilometri in afara oraselor. In proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 321/2009, privind comercializarea produselor alimentare, se precizeaza inclusiv definitia supermarketului, respectiv „unitate de vanzare cu amanuntul, cu autoservire, care ofera o larga selectie de produse alimentare si nealimentare si care are o suprafata de minimum 800 mp”.
De asemenea, sunt definiti si termenii de „produs alimentar proaspat” si „produs alimentar congelat”. In proiect se mai prevede si programul saptamanal dupa care ar trebui sa functioneze supermarketurile, respectiv de luni pana vineri, intre orele 8-22, sambata intre orele 8-14 si duminica sa fie inchise. Nu in ultimul rand, parlamentarii mai sustin ca supermarketurile „sunt obligate sa isi desfasoare activitatea in afara oraselor, la o distanta de minimum 5 km fata de marginea acestora”.
La articolul urmator, in proiectul de lege se mai specifica faptul ca „supermarketurile sunt obligate sa puna la dispozitia producatorilor romani zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import si sa asigure spatii speciale producatorilor romani pentru contractarea produselor romanesti, sub forma unor birouri specializate”.
Deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe au initiat o propunere legislativa, prin care supermarketurile sa fie inchise duminica si in zilele de sarbatori legale. Reprezentantii marilor magazine sustin insa ca initiativa legislativa va conduce la concedieri masive si la pierderi uriase la bugetul de stat. Tinel Gheorghe a spus, pentru Ziare.com, ca inchiderea supermarketurilor in zilele de duminica ar ajuta producatorul roman sa-si vanda produsele: „Parca dintr-o data toti ne-am nascut in supermarket. Am uitat cand cumparam din piata”.