De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat. Explicaţiile medicilor

Un renumit specialist în boli infecţioase a explicat de ce se infectează cu coronavirus persoanele care s-au vaccinat. Acesta spune că sunt trei factori care duc la creşterea numărului de infectări în rândul vaccinaților.
Filip Stan
05 ian. 2022, 12:28
De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat. Explicaţiile medicilor

De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat. Deşi multe dintre persoanele vaccinate s-au infectat cu coronavirus, medicii recomandă în continuare imunizarea cu serul anti-covid. Potrivit specialiştilor în boli infecţioase, vaccinul continuă să protejeze împotriva celor mai grave forme.

De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat

Specialistul în boli infecțioase Renato Kfouri a explicat care sunt cei trei factori care duc la infectarea cu coronavirus a persoanelor vaccinate. Potrivit medicului, primul factor este simplu: tocmai ieșim din perioada Crăciunului și a Anului Nou, când oamenii se adună și petrec. Acest lucru în sine crește riscul de transmitere a coronavirusului.

Citește și Bilanţ coronavirus 5 ianuarie 2022. Aproape 5000 de cazuri noi în 24 de ore. Spitalele se pregătesc de valul Omicron

În al doilea rând, la aproape un an după ce dozele au devenit disponibile în unele părți ale lumii, experții au aflat că imunitatea împotriva virusului COVID-19 după vaccinare nu durează pentru totdeauna.

„De-a lungul timpului, am văzut că nivelul de protecție scade. Această scădere va fi mai mare sau mai mică în funcție de tipul de vaccin și de vârsta individului. Acest lucru a evidențiat necesitatea unei a treia doze, mai întâi pentru persoanele în vârstă și imunodeprimate, apoi pentru întreaga populație adultă”, explică Kfouri, potrivit AlephNews.ro. 

Cel de-al treilea factor are legătură cu apariția variantei Omicron, care este mai transmisibilă și are capacitatea de a ocoli imunitatea obținută prin vaccinuri sau prin statutul anterior de COVID.

„Având în vedere acest lucru, infecția la persoanele vaccinate trebuie privită ca fiind absolut comună și va trebui să învățăm să trăim cu această situație”, spune Kfouri.

Specialistul în boli infecțioase Renato Kfouri a explicat că primul val de vaccinuri împotriva COVID-19, care include CoronaVac și produsele dezvoltate de Pfizer, AstraZeneca, Janssen, are ca scop reducerea riscului de a dezvolta cele mai grave forme ale bolii.

„Vaccinurile protejează mult mai bine împotriva formelor mai severe decât împotriva formelor moderate, ușoare sau asimptomatice de COVID. Cu cât rezultatul este mai grav, cu atât eficiența lor este mai mare”, spune Kfouri, director al Societății braziliene de imunizare (SBIm).

Prin urmare, obiectivul principal al vaccinurilor nu a fost niciodată acela de a opri infecția în sine, ci de a face invazia coronavirusurilor mai puțin dăunătoare pentru organism.

Același raționament se aplică și în cazul vaccinului antigripal, care este disponibil de zeci de ani.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, de când a început vaccinarea împotriva acestei boli, au fost salvate 470.000 de vieți în 33 de țări din cele două Americi.

Citește și Primele restricţii din valul 5 de COVID-19. Măştile textile şi cele de plastic vor fi interzise. Guvernul prelungeşte starea de alertă. UPDATE Documentul cu toate restricţiile

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, propune restructurarea personalului pentru eficientizarea activității
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București