De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat. Deşi multe dintre persoanele vaccinate s-au infectat cu coronavirus, medicii recomandă în continuare imunizarea cu serul anti-covid. Potrivit specialiştilor în boli infecţioase, vaccinul continuă să protejeze împotriva celor mai grave forme.
Specialistul în boli infecțioase Renato Kfouri a explicat care sunt cei trei factori care duc la infectarea cu coronavirus a persoanelor vaccinate. Potrivit medicului, primul factor este simplu: tocmai ieșim din perioada Crăciunului și a Anului Nou, când oamenii se adună și petrec. Acest lucru în sine crește riscul de transmitere a coronavirusului.
În al doilea rând, la aproape un an după ce dozele au devenit disponibile în unele părți ale lumii, experții au aflat că imunitatea împotriva virusului COVID-19 după vaccinare nu durează pentru totdeauna.
„De-a lungul timpului, am văzut că nivelul de protecție scade. Această scădere va fi mai mare sau mai mică în funcție de tipul de vaccin și de vârsta individului. Acest lucru a evidențiat necesitatea unei a treia doze, mai întâi pentru persoanele în vârstă și imunodeprimate, apoi pentru întreaga populație adultă”, explică Kfouri, potrivit AlephNews.ro.
Cel de-al treilea factor are legătură cu apariția variantei Omicron, care este mai transmisibilă și are capacitatea de a ocoli imunitatea obținută prin vaccinuri sau prin statutul anterior de COVID.
„Având în vedere acest lucru, infecția la persoanele vaccinate trebuie privită ca fiind absolut comună și va trebui să învățăm să trăim cu această situație”, spune Kfouri.
Specialistul în boli infecțioase Renato Kfouri a explicat că primul val de vaccinuri împotriva COVID-19, care include CoronaVac și produsele dezvoltate de Pfizer, AstraZeneca, Janssen, are ca scop reducerea riscului de a dezvolta cele mai grave forme ale bolii.
„Vaccinurile protejează mult mai bine împotriva formelor mai severe decât împotriva formelor moderate, ușoare sau asimptomatice de COVID. Cu cât rezultatul este mai grav, cu atât eficiența lor este mai mare”, spune Kfouri, director al Societății braziliene de imunizare (SBIm).
Prin urmare, obiectivul principal al vaccinurilor nu a fost niciodată acela de a opri infecția în sine, ci de a face invazia coronavirusurilor mai puțin dăunătoare pentru organism.
Același raționament se aplică și în cazul vaccinului antigripal, care este disponibil de zeci de ani.
Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, de când a început vaccinarea împotriva acestei boli, au fost salvate 470.000 de vieți în 33 de țări din cele două Americi.