Alexandru Rafila a comentat recomandările Organizației Mondiale de Sănătate, care a făcut apel la guvernele europene să ia măsuri urgente pentru a preveni transmiterea virusului Covid.
„În primul rând, OMS face doar recomandări, nu poate să impună nimic. Situațiile sunt în creștere în marea majoritate a țărilor europene. În România avem aproape 7.000 de cazuri, ceea ce nu este puțin. Cred că măsurile recomandate de OMS sunt legate de o dorință ca statele membre ale UE să nu reintroducă restricții de călătorie, să nu reintroducă carantina, măsuri mai greu de suportat”, a declarat ministrul Sănătății la RomâniaTv.
Citește și Avertisment terifiant al OMS: Numărul cazurilor de COVID s-a triplat în Europa în ultimele săptămâni
Ministerul Sănătății recomandă românilor să poarte masca de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în mijloacele de transport.
„Noi am făcut o recomandare la Ministerul Sănătății care a fost o recomandare fermă în ceea ce privește protejarea atunci când ești în spații închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun cu o mască de protecție. Până la urmă cred că putem încerca să facem cumva să ne conformăm. Și persoanele vârstnice să o facă”.
Întrebat ce se întâmplă cu cei care nu respectă aceste recomandări, Alexandru Rafila a explicat: „Noi nu avem momentan niciun mijloc dacă nu se conformează. Noi am luat o singură măsură, apropo de obligativitate, e vorba de prevenirea transmiterii nozocomiale în unitățile sanitare ca să nu se transmită de la pacient la personalul medical sau invers”.
Victor Ciutacu l-a întrebat pe ministrul Sănătății de ce nu susține recomandarea OMS, ca oamenii să-și facă doza a patra de vaccin. Alexandru Rafila le-a recomandat celor vaccinați deja cu trei doze să aștepte până în toamnă ca să-și facă doza a patra.
„Noi avem două situații diferite față de alte țări. Proporția de persoane care și-au făcut doza a treia, care e destul de mică în România. Doar 2.700.000 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia. În alte țări procentul e mult mai mare, reprezintă 70-80% din populație. Pentru cei care au trei doze sau cei care vor să-și facă doza a treia, o variantă updatată a vaccinului care să oprească transmiterea e un lucru bun. Eu aș vrea ca în toamnă să avem o campanie de vaccinare de succes. Dacă cineva se vaccinează acum cu doza a patra nu o să se mai poată vaccina în toamnă cu o doză suplimentară. Și atunci cred că, din punct de vedere al sănătății publice, sigur, aceasta e opinia mea, o administrare a unei a patra doze cu un vaccin updatat, e mai eficientă decât administrarea unei doze dintr-un vaccin care are acum o excepție limitată, eventual la prevenirea unor forme mai grave de boală. Eu cred că e mai important ca cei care au făcut două doze să facă doza a treia cu un vaccin actual, iar doza a patra să o facem cu un vaccin care să ne dea șansa de a nu ne mai îmbolnăvi cu Omicron”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a explicat de ce sunt atâția români care se infectează cu Covid, cu toate că sunt vaccinați.
„Acest vaccin și-a atins limitele, nu mai oprește transmiterea acestei boli. Vorbim de un vaccin conceput pentru tulpina originală. În 2020 era eficient. În momentul de față observăm că nu există o diferență între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Există, totuși, o diferență, dacă ne uităm la cei de la Terapie Intensivă. Majoritatea celor de la ATI sunt nevaccinate, deci e clar că există un beneficiu în prevenirea formelor grave de boală”, a mai spus Rafila.