Castraveţii muraţi se înmoaie din mai multe motive, dar există câteva reguli simple de urmat în procesul de preparare, astfel încât aceștia să rămână crocanți și cu o textură fermă, scrie cumsa.ro.
În primul rând, borcanele sau butoaiele trebuie să fie extrem de curate, pentru că, altfel, bacteriile care se vor dezvolta ulterior vor înmuia murăturile. Se recomandă spălarea recipientele cu apă caldă și detergent, iar pentru butoaiele noi din plastic se poate folosi o pastă din bicarbonat de sodiu și apă pentru a îndepărta mirosul specific, iar după 30 de minute se clăteşte. De asemenea, trebuie să alegi castraveți de calitate, mici și fermi, fără semne de lovituri, mucegai sau boli. Atunci când pui castraveţii la murat, asigura-te că îi speli cum trebuie, pentru a elimina orice urmă de murdărie, și taie vârfurile, deoarece acestea conțin enzime care pot contribui la înmuierea castraveților.
Citeşte şi: Trucul simplu pentru ca pastele să nu se mai lipească. Ingredientul banal care trebuie adăugat în apă
Un alt element important este sarea. Castraveţii se pot înmuia şi dacă nu ai folosit destulă sare, fiind recomandată folosirea a 50 de grame de sare la litrul de apa. Nu folosi sare iodată de bucătarie, deoarece aceasta conţine iod şi alţi aditivi care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice şi, astfel, pot înmuia castraveţii. Utilizează doar sare grunjoasă! Pe de altă partea, adăugarea condimentelor este un alt pas decisiv pentru calitatea murăturilor. Astfel, hreanul este un ingredient esențial pentru a păstra textura fermă a castraveților, deoarece previne formarea microorganismelor care cauzează înmuierea. Alături de hrean, poți adăuga piper, foi de dafin, mărar uscat și boabe de muștar pentru un plus de aromă și conservare.
Gospodinele mai experimentate folosesc şi o saramură călduţă, turnată peste castraveți până ce aceştia sunt complet acoperiți. Poți folosi o greutate sterilizată sau o farfurie pentru a-i menține sub saramură. În plus, se recomandă să oxigenezi saramura periodic, folosind o pipetă sau o țeavă de plastic pentru a sufla ușor în ea!
Ai nevoie de 4 kg de castraveţi medii sau mici, aproximativ 3 litri de apa, 150 grame sare, 7-8 căţei de usturoi, 200 grame de rădăcina de hrean, câteva fire de mărar uscat, câteva foi de dafin şi o mâna cu boabe de piper. Se spală castraveţii în apa rece şi se lasă timp de 15 minute, apoi se taie vârfurile. Totodată, trebuie curaţată foarte bine şi rădăcina de hrean, care la final se taie fâşii pentru a o putea pune printre castraveţi. După ce ai spălat borcanul foarte bine, pune pe fundul lui 1-2 fîşii de rădăcină de hrean, câteva foi de dafin, boabe de piper şi 1-2 căţei de usturoi. Apoi, pune un strat de castraveţi, iar dupa aceea un strat de condimente, până ce vei termina castraveţii şi condimentele. La final, pune şi ramurile de mărar uscat. Separat se încălzeşte apa pentru a dizolva sarea, apoi se toarnă saramura calduţă peste castraveţii din borcan. În aproximativ o săptămână, castraveţii muraţi vor fi gata!