De ce se pun frunze de vișin deasupra murăturilor. Beneficiile acestora pentru sănătatea organismului sunt multiple. Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru.
Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului.
Unul dintre principalele motive este pentru a păstra textura crocantă a legumelor. Acestea conțin taninuri naturale, care ajută la menținerea fermității și texturii legumelor în borcane. Astfel, castraveții, sau ardeii rămân crocanți și nu devin moi în timpul procesului de conservare. În plus, frunzele de vișin pot îmbunătăți gustul murăturilor, adăugând o notă subtilă de arome și savoare.
Dacă din diverse motive nu se dorește folosirea acestor frunze, există și o alternativă și anume frunzele de stejar, de viță de vie, de țelină, de alun sau tijele de hrean, de țelină sau ardei iute întreg, care au același efect asupra legumelor murate: mențin textura crocantă și împiedică tulburarea saramurii.
Solista Elena Merişoreanu vine în ajutorul gospodinelor, aflate în toiul pregătirilor pentru iarnă, cu reteța ei delicioasă de murături.
”Sunt o gospodină bună, se vede și după îmbrăcăminte. Așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.
Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri”, a spus Elena Merişoreanu.
Maestrul bucătar Horia Vîrlan (foto), în vârstă de 55 de ani, a fost invitat la Adevărul Live, unde a dezvăluit secretele unor murături perfecte. El a explicat cum face saramura şi cum alege legumele pentru a se asigura că vor rămâne crocante până ce îşi vor găsi locul în farfurie.