8 Martie, o zi în care domnii nu trebuie să vină acasă cu mâna goală. Trebuie însă ştiut că, oricât de scump ar fi cadoul, nu poate transmite îndeajuns dragostea nepreţuită pe care un bărbat o poartă persoanei iubite.
Dincolo de romantism, însă, puţini cunosc adevărata semnificaţie a acestei zile importante din viaţa oricărei femei. Căci data de 8 Martie nu a fost aleasă aleatoriu pentru a celebra femeia, ci există un motiv bine întemeiat în spate.
Data Zilei Internaționale a Femeii este strâns legată de greva generală și de manifestațiile femeilor ruse din Petrograd (Sankt Petersburg), pe 23 februarie 1917.
Pe 8 martie 1857, un cortegiu de femei „îmbrăcate sărăcăcios” a invadat străzile din New York pentru a cere, la rândul lor, „ziua de muncă de zece ore, spații luminoase și sănătoase pentru muncă, salarii egale cu ale croitorilor”.
Inspirată de mișcarea pentru sufragiul universal feminin, Ziua Internațională a Femeii s-a născut din mișcările muncitorești din Europa și America de Nord la începutul secolului XX.
Prima Zi Naţională a Femeii a fost celebrată în Statele Unite în data de 28 Februarie 1909.
Pe 25 martie 1911, într-un incendiu la fabrica Triangle Shirtwaist – New York cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi.
În anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a cere oprirea războiului.
În anul 1977, Organizaţia Natunilor Unite a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Multe ţări au ales să celebreze femeile pe 8 Martie.
Există trei culori cu valoare simbolică pentru ziua de 8 Martie: mov, verde şi alb. Acestea au fost propuse, în 1908, în cadrul “Uniunii Sociale și Politice a Femeilor” din Marea Britanie.
Mov simbolizează dreptate și demnitate și a fi loial cauzei. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea.
Citeste si Cele mai frumoase urări de 8 martie. Mesaje speciale pentru femeile din viața ta
Potrivit sociologului german Eva Heller, care s-a ocupat cu studiul luptei de emancipare a femeii, s-au ales culorile violet, verde şi alb ca simboluri ale zilei de 8 Martie pentru că “violet simbolizează sângele regal, care curge în venele fiecărei femei care luptă pentru drepturile sale, pentru conștientizarea libertății și a demnității. Albul semnifică respectabilitate în sfera privată și politică; în sfârșit, verde, speranța unui nou început, iar alegerea trebuia să fie făcută şi în funcţie de culorile pe care toate femeile le aveau în garderoba lor, fără să implice achiziții costisitoare”.