Trucurile care te vor ajuta să îți protejezi patrupedul în noaptea de Revelion. Specialiștii spun că sunetul scos de petardele și artificiile din noaptea de Revelion îi pot afecta extrem de tare pe câini.
În timp ce oamenii se bucură de spectacolul oferit de pocnitorile ce marchează sosirea noului an, patrupezii percep totul ca fiind o noapte de război.
Din păcate, anual mii de necuvântătoare sunt traumatizate de zgomotele puternice provocate de petarde și artificii, iar pentru multe dintre ele, evenimentul le-ar putea fi fatal.
„Sunt găsite moarte în casă sau fac crize de anxietate sau atacuri de epilepsie care durează o jumătate de oră şi se soldează, din păcate, cu deces. Foarte multe cazuri de pisici care au fugit din curte de speriate, au fost găsite fie lovite de maşină, fie la zeci de kilometri de casă”, susține Ioana Dalea, medic veterinar, potrivit observatornews.ro.
Dresorii le recomandă celor care au căței să îi pregătească cu o lună înainte pentru noaptea de foc.
„Ar trebui să îi pregătească înainte de sărbători, cu o lună, o lună şi cu o desensibilizare. Adică cu sunete înregistrate pe CD, puse la intensitate micuţa, în timp, lăsate tot mai tare. Să îi ducă în casă lânga ei, să îi liniştească pentru ca simpla noastră prezenţă îi va linişti”, recomandă dresorul Dacian Ilieș.
În general, proprietarii de animale spun că în noaptea dintre ani își petrec timpul stând cu prietenii lor necuvântători pe care încearcă să îi liniștească.
Asta în timp ce alții spun că a doua zi, după Revelion, își caută pe străzi prietenii blănoși care au plecat de acasă speriați de zgomotele puternice ale pocnitorilor.
Experții le recomandă românilor care găsesc pe străzi un câine rătăcit să îl însoţească până la primul cabinet veterinar, unde îi poate fi citit cipul, gratuit şi astfel poate ajunge înapoi la stâpânul lui.