În zilele noastre, numărul mașinilor echipate cu motoare turbo este din ce în ce mai mare, indiferent că vorbim de diesel sau benzină. Ideal ar fi ca fiecare șofer să îi înțeleagă utilitatea și să adopte astfel un stil de condus care să nu o afecteze. Vrei să știi de ce se defectează turbina? În rândurile ce urmează îți vom prezenta top 3 cei mai mari dușmani ai turbinei tale. Scopul prezentării este de a înțelege cum o poți proteja cu minim de efort. Ține minte că durata de viață a acesteia este direct influențată de comportamentul tău la volan. Să nu mai batem pasul pe loc și să începem.
1.Lubrifierea incorectă
Lubrifierea necorespunzătoare este cel mai întâlnit motiv pentru care o turbină se strică. Foarte mulți șoferi din România uită să își schimbe uleiul la timp, ceea ce duce adesea la înfundarea conductei de retur și ulterior la incapacitatea turbinei de a recircula uleiul, așa că vor începe să apară scurgeri.
Să nu uităm de faptul că turbina este un ansamblu complet, format din mai multe piese, ce funcționează împreună cu o precizie admirabilă. În cazul în care una dintre piesele individuale începe să nu mai funcționeze corect, toată turbina va fi afectată în scurt timp. Ca să fim mai clari: uleiul vechi trece prin rulmenți, ceea ce duce în timp la funcționarea necorespunzătoare a arborelui sau la ruperea tijei. Din cauza frecării dintre arbore și rulmenți, materialul arborelui se poate rupe și chiar arde.
Poți apela la servicii de reconditionare turbina atunci când este necesar. Există firme pe piața din România ce oferă astfel de servicii cu o garanție extinsă de până la 14 luni. Să știi că este mult mai avantajos să apelezi la servicii de recondiționare decât să cumperi o turbină nouă. Nu doar din punct de vedere al prețului, ci și din punct de vedere al garanției.
2.Infiltrarea corpurilor străine
Turbocompresoarele funcționează la viteze extrem de ridicate. Asta poate favoriza în timpul condusului pătrunderea de corpuri străine de mici dimensiuni în turbină și motor. De cele mai multe ori, este vorba despre pietriș și cioburi ce pot declanșa deteriorarea răcitorului de aer de supraalimentare.
Corpurile străine pot înfunda conducta de retur. Ce înseamnă acest lucru? Că uleiul nu va mai putea ieși pe aici, ci va fi forțat să inunde turbina. Dacă vorbim de corpuri străine mai mari, acestea ar putea rupe vârful unui injector, vârf ce străpunge ulterior supapa de eșapament, iese prin eșapament și ajunge în turbină, iar daunele sunt cât se poate de mari.
Mare atenție! Dacă turbina ta începe să funcționeze necorespunzător, trebuie să iei cât mai curând măsuri. Cu cât este recondiționată mai rapid, cu atât mai bine. Serviciile de recondiționare sunt cât se poate de sigure, având în vedere că beneficiezi și de garanție. În unele cazuri, așa cum este la Turbo Doctor, beneficiezi de 14 luni garanție, cea mai extinsă perioadă din România!
3.Căldura excesivă
Cea mai des întâlnită problemă asociată cu temperaturile prea mari în cazul turbinei este deteriorarea carcasei din cauza fenomenelor de expansiune și contracție repetată. Bine, temperatura prea mare din circuite afectează toate piesele unei mașini, nu doar turbina.
Ca orice componentă, turbina are un interval anumit de temperatură în care funcționează optim, iar depășirea acestuia înseamnă probabilitate de apariție a problemelor. De aceea, este important să lași motorul să se răcească treptat după o sesiune intensă de șofat.
Acestea sunt top 3 cele mai frecvente motive pentru care turbina se strică. Mai există și varianta în care defectarea apare din cauza unor defecte de fabricație, însă este foarte puțin probabilă.
Dacă ești atent cu mașina ta, cu modul în care conduci, implicit ești atent și cu turbina ta. Totuși, dacă nu ai făcut asta până acum, iar aceasta s-a defectat deja, apelează cu încredere la serviciile de recondiționare turbină și fii mult mai prudent de acum încolo!