De ce se taie porcul de Crăciun. Astfel, o practică păgână a reușit să se asocieze cu o sărbătoare creștină. În ziua de 20 decembrie, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Sărbătoarea de Ignat ne duce cu gândulla foc si practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc sugerează legătura Ignatului cu tăierea porcului.
De ce se taie porcul de Crăciun. Obiceiul, păstrat încă de pe vremea dacilor și romanilor. Care sunt tradițiile și ce cuvinte magice se rostesc după proces!
Ritualul tăierii porcului de Crăciun aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi precum cele ale egiptenilor, grecilor, romanilor, în perioadele de trecere de la un an la altul. De altfel și daci credeau că sacrificarea porcului ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă.
Cele mai bune sfaturi de urmat, atunci când sacrifici porcul:
-Cu o zi înainte de tăiere, porcul nu se mai hrăneşte, astfel încât curăţarea maţelor să se facă mai uşor.
– În unele zone ale ţării, proprietarii îi dau porcului să bea ţuică sau vin. Carnea va fi mai fragedă.
– Porcul nu este tăiat de proprietar, ci de o persoană străină, pricepută.
– La tăiere, se vor lua măsuri corespunzătoare de imobilizare a animalului, pentru a evita accidentele neplăcute.
– Şoriciul dobândeşte cel mai bun gust dacă porcul este pârlit cu paie sau cu lemne.
– După pârlire, porcul se freacă cu o perie aspră şi spală cu apă caldă. La final, şoriciul se freacă cu făină de porumb şi sare grunjoasă, pentru frăgezire şi un gust mai bun.
– Atât la sacrificare cât şi la tranşare, se vor folosi doar cuţite de calitate, bine ascuţite.
Tradiții de Ignat
-Sacrificarea nu poate fi începută înainte de răsăritul soarelui și nici nu poate depăși apusul soarelui. Trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ține la distanță spiritele malefice, ce-ar încerca să anuleze virtuțile sacrificiului. Totodată, locul ales pentru tăierea porcului este supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat și stropit cu apă sfințită sau cu apă neîncepută, pentru a îndepărta duhurile necurate.
– Bărbații sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiția cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i și păcatul uciderii porcului. În unele regiuni chiar și gospodăria este sfințită înainte de sacrificare. Se spune că femeile nu au voie să participe la tăierea porcului nici măcar pentru a turna băutură în paharele bărbaților, deoarece, fiindu-le milă, animalul nu poate muri. Rolul femeilor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.
– Pentru ca cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica să spună: Doamne-ajuta să-l mâncăm sănătoși!
Citește și: Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Cât îi va costa pe români un kilogram, pentru masa de Crăciun