Faptul că Huidu nu a cerut poliţiştilor dovada înlocuitoare a permisului de conducere a fost apreciat pozitiv de magistraţi. De asemenea a contat că Şerban Huidu şi-a recunoscut şi asumat faptele sale.
„Conduita culpabilă care s-a reţinut în sarcina lui Şerban Huidu deşi de natură a atrage răspunderea sa penală se plasează la un nivel relativ redus, astfel cum am menţionat anterior şi se circumscrie unui complex de factori cauzali dintre care nici unul excesiv. Nu în ultimul rând, în procesul de individualizare a pedepsei instanţa a avut în vedere împrejurarea că scopul procesului penal a fost deja parţial atins inculpatul fiind, prin atitudinea manifestată pe parcursul întregii acestei proceduri, pe deplin conştient de consecinţele faptelor sale pe care a înţeles să şi le asume.
De altfel, din această perspectivă a asumării consecinţelor faptelor sale instanţa va observa că, deşi inculpatul ar fi avut în continuare dreptul să conducă un autovehicul până la finalizarea procesului penal putând solicita instanţei sau organelor de urmărire penală o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, conform dispoziţiilor OUG nr. 195/2002, acesta nu a uzat de acest drept”, a explicat magistratul de la Judecătoria Braşov.
Potrivit magistraţilor, „nici una din împrejurările cauzei nu justifică alegea modalităţii de executare în regim de detenţie. Aceasta nu numai din perspectiva considerentelor anterior expuse dar raportat şi la circumstanţele personale ale inculpatului o persoană corect integrată social, fără antecedente penale„.
Analizând probatoriul administrat în cursul urmăririi penale şi necontestat de Şerban Huidu, instanţa a apreciat că în cauză s-au conturat un cumul de împrejurări cauzale care au determinat producerea accidentului rutier.
Decizia Judecătoriei Braşov nu este definitivă, şi a fost contestată de rudele victimelor la Curtea de Apel Braşov.