De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Nu te simți sătul deși ai mâncat de puțin timp? Cu toate că dăm de multe ori vina pe stres ul de peste zi pentru senzația continuă de foame, specialiștii sunt de părere că și alte obiceiuri zilnice ne pot face să avem un apetit alimentar mai ridicat.
Alina Costache
13 mai 2016, 10:23
De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Obișnuiești să consumi des carbohidrați

Asociem de cele mai multe ori consumul de orez, paste sau de pâine albă cu senzația de sațietate. Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că după ce mâncăm astfel de alimente șansele ca foamea să apară la scurt timp sunt destul de mari.

Și asta deoarece carbohidrații rafinați, precum cei enumerați mai sus, trec printr-un proces prin care au fost eliminate cojile din exterior ale boabelor, iar în urma acestuia rămâne mai ridicat nivelul de zahăr.

Astfel, în urma procesului de digestie zaharurile ajung în fluxul sangvin, ca mai apoi hormonul insulină să le înlăture și să reapară senzația de foame.

Nu mănânci alimente bogate în proteine

Dintre elementele nutritive pe care le includem în alimentația zilnic, proteinele sunt recunoscute pentru faptul că se digeră mai greu, fapt ce ajută la menținerea pentru perioade mai lungi de timp a senzației de sațietate.

Cu alte cuvinte, ele rămân mai mult timp în stomac, ceea ce ne ajută să ne simțim sătui. Nu ezita să consumi zilnic alimente bogate în proteine, printre care carnea de curcan, tonul, ouălele, legumele, dar și iaurtul grecesc.

Cel mult două porţii de fructe pe zi

Deși fructele au un conținut bogat de zaharuri naturale și de fibre, consumul a mai mult de două porții pe zi poate face ca senzația de foame să reapară tot mai des.

La aceste concluzii au ajuns specialiștii în nutriție după ce au efectuat mai multe analize pe un număr mai mare de voluntari. Mai ales că multe persoane obișnuiesc să mănânce fructe și pe post de gustare în timpul zilei, atunci senzația de sațietate este una de scurtă durată.

Mănânci mult prea repede

Cu toate că ritmul zilnic este unul tot mai alert, nutriționiștii ne recomandă să nu uităm cât de important este pentru sănătate să luăm masa în tihnă.

Și asta nu doar pentru că este benefic pentru digestie, ci și senzația de sațietate se menține pentru mai mult timp. Dacă mestecăm mai mult timp alimentele atunci și creierul percepe pentru mai mult timp senzația de sațietate.

Nu te odihnești suficient

Încerci să te împarți cu brio între sarcinile de la locul de muncă, cele de acasă, iar faptul că te culci tot mai târziu a devenit o obișnuință? Deși nu resimțim imediat starea de oboseală generală, organismul nu întârzie să ne dea semne că acest lucru ne afectează.

Unul dintre aceste semne este și senzația foame pe care o ai aproape tot timpul. Explicația specialiștilor este una simplă: lipsa unui program de somn interacționează cu mecanismul hormonilor leptină și grelină, cei care sunt responsabili pentru reducerea apetitului alimentar. Mai mult, persoane tind să mănânce mai mult pentru a compensa starea de oboseală și cea de letargie pe care o au.

Află trucuri utile ca să păcălești senzația de foame AICI

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București