De ce strămoșii noștri nu erau grași. Cu ce se hrăneau românii în urmă cu 100 de ani

Odată cu fenomenul globalizării, modul de alimentație al oamenilor s-a schimbat semnificativ. Cu toate astea, în urmă cu 100 de ani, opțiunile pe care le aveau strămoșii noștri erau mult mai limitate.
Filip Stan
13 oct. 2024, 10:01
De ce strămoșii noștri nu erau grași. Cu ce se hrăneau românii în urmă cu 100 de ani
De ce strămoșii noștri nu erau grași

Ce mâncau strămoșii noștri în urmă cu 100 de ani. În lucrarea lui Gheorghe Crăiniceanu, „Igiena țăranului român”, care datează sin 1895, autorul vorbește într-un întreg capitol despre alimentația țăranului român.

Acesta menționează că hrana obișnuită a românilor era, de obicei, pregătită în casă și consumată în aceeași zi sau cel mult în următoarele două zile. Pe atunci, aditivii alimentari, grăsimile artificiale, îndulcitorii și zaharurile rafinate nu erau folosite în preparatele culinare.

Citește și: Limba vorbită de daci și motivul pentru care aceștia nu foloseau scrierea. Ce cuvinte ale strămoșilor noștri sunt încă folosite în limba

Strămoșii noștri erau săraci, așa că, de nevoie, vindeau produsele cele mai bune, păstrând pentru consumul propriu numai alimentele mai slabe calitativ.

Mămăliga era mult mai populară decât pâinea, petnru că se prepara mult mai ușor, iar pâinea de grâu era consumată numai în zilele speciale.

În urmă cu un secol, se consumau alimente care în prezent nu mai sunt atât de populare, precum știrul, podbalul, frunzele de sfeclă, hrișca, meiul, bobul, uleiul de cânepă și jufa. Țăranii mâncau mămăligă de cel puțin trei ori pe zi.

Carnea era un lux, pentru că mulți țărani o vindeau pentru a-și permite alte necesități pe care nu le puteau produce în casă. Și sătenii înstăriți evitau să mănânce carne, menționând că strămoșii lor s-au hrănit în același mod.

De obicei, cel mai înstărit din sat era cârciumarul. De exemplu, în județul Roman, acesta vindea lapte, ouă și brânză la târg pentru a-și permite să cumpere alte bunuri necesarea, obținând adesea un profit bun.

Citește și: Un afacerist a cumpărat un întreg sat din Munţii Apuseni la preţul unui apartament cu două camere din Capitală. Localitatea cu peisaje mirifice, inclusă în circuitul turistic

Obezitatea nu exista în acele vremuri, deoarece consumul alimentar era extrem de limitat, iar activitatea fizică era intensă, mai ales la muncile câmpului.

Medicii vremii erau îngirjorați pentru că țăranii obișnuiau să mănânce porumb stricat, lucru care contribuia la apriția unei boli serioase numită pelgară.

Postul era o practică normală, care ducea la reducerea cantității de hrană consumată. Cu toate astea, dr. Gheorghe Crăinceanu observa că perioadele îndelungate de post, în special Postul mare, contribiau la malnutriția populației rurale.

Cu toate astea, preparatele cele mai apreciate era consumate în zilele de sărbătoare, cum ar fi găina umplută, servită la mesele festive.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Banii în numerar, un pericol. Greșelile pe care le fac românii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
China construiește cel mai mare baraj hidroenergetic din lume cu impact asupra regiunilor din aval
MediaFlux
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)