Vitaminele din grupul B sunt următoarele: B1, B2, B3, B5, B6, B7 (vitamina H), B9 (acidul folic sau vitamina M) şi B12. Cercetătorii au descoperit faptul că acidul folic şi vitaminele B6 şi B12 sunt vitale pentru o sănătate de fier, niveluri scăzute în corp ale acestor substanţe pot duce la depresie şi chiar la boli cerebrale.
Vitamina B6
Dintre vitaminele din grupul B, cea mai importantă pentru starea noastră de bine este vitamina B6, ea fiind responsabilă pentru producerea de serotonină, cunoscută şi sub denumirea de hormonul fericirii, în creier.
Un nivel scăzut de vitamina B6 în corp poate fi recunoscut prin mai multe simptome, dintre care amintim depresia, nervozitatea, acneea, dermatite, insomnie sau probleme legate de somn, oboseală accentuată, ameţeală, retenţie de apă, precum şi apariţia de cârcei.
Citeşte şi De ce ai nevoie de vitamina D din soare
Totuşi, există anume persoane care au un risc mai ridicat de a avea niveluri scăzute ale vitaminei B6: cei care consumă mult alcool, femeile care iau pastile contraceptive, diabeticii, persoanele în vârstă, femeile gravide sau care alăptează, bolnavi de tiroidă sau care suferă de probleme ale rinichilor, precum şi cei care iau medicamente care împiedică absorbţia acestei vitamine.
Pentru a evita simptomele generate de lipsa de B6 din corp, medicii ne recomandă să consumăm alimente bogate în această vitamină. Cele mai bune alimente sunt pasta de drojdie, alunele de pădure, bananele, ficatul de miel, carnea de pui, gălbenuşurile de ou şi cartofii.
Citeşte şi Dicţionarul seminţelor oleaginoase. Vezi de ce este bine să consumi migdale, nuci, fistic
Vitamina B9 (acid folic)
Acidul folic ne ajută să ne concentrăm, să fim fericiţi şi ne îmbunătăţeşte memoria. Există câteva simptome care indică lipsa de acid folic în corp: depresie, anxietate, diaree, memorie slabă, buze crăpate, eczeme, lipsa poftei de mâncare, dureri de stomac, precum şi o piele mai albă.
Citeşte şi ABCDE – Vitaminele de care fiecare femeie are nevoie
Totuşi, sursele de acid folic din alimente sunt la îndemâna oricui, această vitamină putând fi regăsită în varză, ficatul de miel, spanac, mazăre şi alte legume cu frunze verzi, alune şi gălbenuşul de ou.
Vitamina B12
Vitamina B12 este esenţială pentru sănătatea creierului nostru, o lipsă a acesteia în organism putând duce la apariţia unor simptome similare cu cele ale Alzheimerului sau ale unui accident cerebral vascular minor. În unele cazuri, consumarea unor suplimente de vitamina B12 alături o alimentaţie sănătoasă poate reduce aceste simptome.
Citeşte şi Nu te poţi concentra? Vezi ce îţi recomandă nutriţionistul
Simptomele unei lipse de vitamina B12 sunt destul de severe şi trag semne de alarmă importante: demenţă, pierderi de memorie, gândire înceată, oboseală cronică, slăbiciune, durere a muşchilor, constipaţie, dureri de stomac, o limbă umflată şi dureroasă, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare.
Alimentele care conţin un nivel ridicat de vitamină B16 sunt stridiile, gălbenuşul de ou, orice tip de peşte, gălbenuşul de ou şi ficatul de miel.
Drept concluzie, vitaminele B6, B9 şi B12 sunt absolut esenţiale pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a fi fericiţi, iar consumarea de alimente care conţin aceste suplimente ne pot face viaţa mult mai bună.