De ce sunt gazele de şist bune pentru România

Revoluţia gazelor de şist din SUA nu mai poate fi ignorată de nicio mare putere din lume. Exploatarea acestui gaz pe continentul american a dus la o scădere a preţurilor de peste 3 ori, de la 448 dolari pe mia de metri cubi în iunie 2008 la 121 de dolari în august 2013. 
Alina Costache
18 oct. 2013, 09:40
De ce sunt gazele de şist bune pentru România

Pe lângă beneficiul direct pentru cetăţeni, care plătesc mult mai puţin pentru gaze, industria petrochimică şi cea siderurgică din SUA a redevenit competitivă.

Mai mult, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), industria americană îşi va reduce costurile cu până la 11,6 miliarde de dolari în fiecare an până în 2025, ca urmare a exploatării gazelor de şist. Scăderea costurilor la gaz se văd în industria chimică, unde companiile de profil au realizat investiţii de 15 miliarde de dolari în producţia de etilenă, o resursă esenţială pentru industrie, mărind capacitatea de producţie cu 33%. Acest lucru va duce către o ofertă mai mare de produse chimice disponibile pe piaţă şi, evident, la o scădere a preţului acestora, reducând astfel costurile altor producători. În final, cetăţenii vor fi cei care vor beneficia direct.

Îngrijorător este faptul că în faţa revoluţiei gazului de şist americat, Europa pare neputinciaosă. Preţul gazelor naturale folosite în Europa este de până la cinci ori mai mare decât în SUA, ceea ce creează o perspectivă sumbră pentru industria europeană. Tot mai multe companii aleg să-şi mute investiţiile din Europa în SUA pentru a beneficia de un preţ cât mai mic la costurile de producţie. De asemena, productivitatea muncii din industria SUA a crescut cu 1,8% de la începutul anilor 2000, în timp ce în zona euro indicatorul a urcat cu doar 0,66%. Dacă Europa pare grispată, România pare a avea perspective bune în acest sens.

După cum ştim, România depinde de gazul rusesc, iar pe măsură ce anii trec, dacă nu se schimbă nimic, vom deveni din ce în ce mai dependenţi, ca urmare a faptului că producţia internă scade. Specialiştii estimează că ţara noastră mai are rezerve de gaze naturale doar pentru 10 ani. Acum, ţara noastră cumpără gaz din producţia internă de la Petrom şi Romgaz cu 163 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile ruseşti costau 427 de dolari pe mia de metri cubi. Mai mult, anul viitor, ca urmare a liberalizării, mia de metri cubi de gaze interne ar trebui să coste 382 de dolari pentru industrie. Astfel, gazele din intern vor ajunge să coste de 2,4 ori mai mult. De asemenea, de menţionat este faptul că în prezent România plăteşte un pret la gaze naturale de 7 ori mai mare decât în SUA.

Însă lucrurile s-ar putea schimba radical. România este cotată ca având printre cele mai mari rezerve de gaze de şist din Uniunea Europeană, iar avantajele pentru ţara noastră, dacă ar exploata aceste rezerve, ar fi imense şi s-ar vedea în mod direct în buzunarul cetăţenilor. În primul rând, ţara noastră ar deveni independentă de gazele de import, care în acest moment acoperă circa 20-25% din consumul intern de gaze. Deci, banii pe care-i dădeam ruşilor pe gaz ar merge către educaţie, sănătate, precum şi alte investiţii. În al doilea rând, revoluţia gazelor de şist ar duce către revigorarea unui business de exploatare care ar implica echipamente, specialişti, logistică şi transporturi. Mai mult, preţul la gaze va fi unul redus, fapt benefic pentru industria petrochimică internă care va avea de lucru, putând chiar să se ajungă la înfiinţarea de noi capacităţi de producţie chimice.

Un alt beneficiu pentru România ar veni din redevenţele pe care statul le-ar obţine de pe urma exploatării gazelor. Luând în considerare un procent mediu de 7%, cât este în acest moment, ar rezulta încasări din redevenţe pe gaze de 38,5 de miliarde de dolari, sumă eşalonată pe perioada exploatărilor. Anul trecut, România a încasat din redevenţele pe petrol şi gaze 1,2 miliarde de lei. De asemenea, deloc de ignorat sunt banii care vor veni din impozite şi taxe la buget, rezultate din activitatea efectivă a tuturor companiilor care vor avea de lucru în jurul gazelor de şist.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Concedieri masive în două județe din România. Sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Dan Diaconescu a făcut o investiție costisitoare. Și-a asigurat o parte a corpului
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Curtea Europeană de Conturi avertizează: Fondurile pentru mobilitatea militară în UE sunt epuizate
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol