De ce sunt gazele de şist bune pentru România

Revoluţia gazelor de şist din SUA nu mai poate fi ignorată de nicio mare putere din lume. Exploatarea acestui gaz pe continentul american a dus la o scădere a preţurilor de peste 3 ori, de la 448 dolari pe mia de metri cubi în iunie 2008 la 121 de dolari în august 2013. 
Alina Costache
18 oct. 2013, 09:40
De ce sunt gazele de şist bune pentru România

Pe lângă beneficiul direct pentru cetăţeni, care plătesc mult mai puţin pentru gaze, industria petrochimică şi cea siderurgică din SUA a redevenit competitivă.

Mai mult, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), industria americană îşi va reduce costurile cu până la 11,6 miliarde de dolari în fiecare an până în 2025, ca urmare a exploatării gazelor de şist. Scăderea costurilor la gaz se văd în industria chimică, unde companiile de profil au realizat investiţii de 15 miliarde de dolari în producţia de etilenă, o resursă esenţială pentru industrie, mărind capacitatea de producţie cu 33%. Acest lucru va duce către o ofertă mai mare de produse chimice disponibile pe piaţă şi, evident, la o scădere a preţului acestora, reducând astfel costurile altor producători. În final, cetăţenii vor fi cei care vor beneficia direct.

Îngrijorător este faptul că în faţa revoluţiei gazului de şist americat, Europa pare neputinciaosă. Preţul gazelor naturale folosite în Europa este de până la cinci ori mai mare decât în SUA, ceea ce creează o perspectivă sumbră pentru industria europeană. Tot mai multe companii aleg să-şi mute investiţiile din Europa în SUA pentru a beneficia de un preţ cât mai mic la costurile de producţie. De asemena, productivitatea muncii din industria SUA a crescut cu 1,8% de la începutul anilor 2000, în timp ce în zona euro indicatorul a urcat cu doar 0,66%. Dacă Europa pare grispată, România pare a avea perspective bune în acest sens.

După cum ştim, România depinde de gazul rusesc, iar pe măsură ce anii trec, dacă nu se schimbă nimic, vom deveni din ce în ce mai dependenţi, ca urmare a faptului că producţia internă scade. Specialiştii estimează că ţara noastră mai are rezerve de gaze naturale doar pentru 10 ani. Acum, ţara noastră cumpără gaz din producţia internă de la Petrom şi Romgaz cu 163 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile ruseşti costau 427 de dolari pe mia de metri cubi. Mai mult, anul viitor, ca urmare a liberalizării, mia de metri cubi de gaze interne ar trebui să coste 382 de dolari pentru industrie. Astfel, gazele din intern vor ajunge să coste de 2,4 ori mai mult. De asemenea, de menţionat este faptul că în prezent România plăteşte un pret la gaze naturale de 7 ori mai mare decât în SUA.

Însă lucrurile s-ar putea schimba radical. România este cotată ca având printre cele mai mari rezerve de gaze de şist din Uniunea Europeană, iar avantajele pentru ţara noastră, dacă ar exploata aceste rezerve, ar fi imense şi s-ar vedea în mod direct în buzunarul cetăţenilor. În primul rând, ţara noastră ar deveni independentă de gazele de import, care în acest moment acoperă circa 20-25% din consumul intern de gaze. Deci, banii pe care-i dădeam ruşilor pe gaz ar merge către educaţie, sănătate, precum şi alte investiţii. În al doilea rând, revoluţia gazelor de şist ar duce către revigorarea unui business de exploatare care ar implica echipamente, specialişti, logistică şi transporturi. Mai mult, preţul la gaze va fi unul redus, fapt benefic pentru industria petrochimică internă care va avea de lucru, putând chiar să se ajungă la înfiinţarea de noi capacităţi de producţie chimice.

Un alt beneficiu pentru România ar veni din redevenţele pe care statul le-ar obţine de pe urma exploatării gazelor. Luând în considerare un procent mediu de 7%, cât este în acest moment, ar rezulta încasări din redevenţe pe gaze de 38,5 de miliarde de dolari, sumă eşalonată pe perioada exploatărilor. Anul trecut, România a încasat din redevenţele pe petrol şi gaze 1,2 miliarde de lei. De asemenea, deloc de ignorat sunt banii care vor veni din impozite şi taxe la buget, rezultate din activitatea efectivă a tuturor companiilor care vor avea de lucru în jurul gazelor de şist.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Vești bune pentru toți românii care au bani în depozite bancare. Se schimbă felul în care țineți banii în bancă în 2025. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul