De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe

Produsele marcă proprie ale magazinelor sunt tot mai prezente pe rafturi. Vorbim chiar și despre medicamente marcă proprie, produse ce sunt mult mai ieftine decât altele mai celebre. Românii par să se îndrepte spre acestea, după cum arată statisticile.
Filip Stan
18 mai 2024, 17:26
De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe
De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe

Produsele marcă proprie sunt tot mai prezente în magazine. Gama s-a extins de la alimente, la produse de îngrijire, curățenie și mâncare pentru animale și medicamente. Cercetările de piață arată că românii dau un sfert din valoarea unui coș de cumpărături pe aceste produse marcă proprie, chiar și cu 30% mai ieftine.

Citește și: Un aliment banal care ajută la slabit este tot mai preferat de generaţia TikTok. Magazinele au fost luate cu asalt!

De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor

Inițial, la debutul lor, produsele marcă proprie erau văzute că o alternativă mai ieftină a unor produse deja celebre. Acum, clienții au ajuns la concluzia că dacă sunt mai ieftine, nu înseamnă că sunt și de proastă calitate, astfel că s-au reorientat către produsele marcă proprie.

„În acest moment, din bugetul cumpărătorilor, în medie, se alocă o sumă din ce în ce mai mare pentru mărcile private. Avem cumpărători care alocă până la 35% și peste din bugetul lor pentru mărcile private”, susține Romina Ardelean, reprezentat al unei companii de cercetări de piață, potrivit Știrile ProTV.

Clienții găsesc numeroase produse marcă proprie, de la alimente de bază, precum carne, pâine, lactate și până la produse premium, dar și detergenți, cosmetice sau produse pentru animale. Multe dintre ele sunt naturale, bazate pe plante, foarte sănătoase și pline de proteine.

Ceea nu mulți clienți nu știu și ar aduce un plus pentru aceste produse este că majoritatea lor sunt fabricate în România.

„Volumele se fac din marcă proprie și atunci echilibrează cumva necesarul fabricii de a funcționa la capacitate de 100%. Îți scad cheltuielile fixe cu impact per bucată produs”, explică Marius Tuțu, reprezentant al unei fabrici de produse de panificație ce distribuie cantități importante de produse marcă proprie în magazinele din România.

Tipurile de magazine care au cea mai mare pondere în vânzările de produse tip marcă proprie sunt discounterii, cu mai bine de 60%, și hypermarketurile, cu peste 16%. Inclusiv comercianții non-alimentari se concentrează tot mai mult pe propriile produse, cum ar fi chiar farmaciile.

„Șervețelele de bebeluși se dezvoltă foarte bine pe partea de farmacii. Trendul este în creștere, volumele sunt diferite față de supermarketuri. La farmacii se pune accent și mai mare să fie eco, mai sustenabile produsele”, spune Andreea Rogojanu, reprezentant al unei fabrici de produse de igienă, pentru aceeași sursă.

Prețul mic, cu până la 30% din totalul unui coș de cumpărături, se explică prin faptul că magazinele nu mai investesc în marketing, menit să promoveze produsele ce deja le poartă numele, ambalajele nu sunt foarte complicate, scăzând costurile și pe această ramură, iar fabricarea lor în România este și ea mult mai ieftină. Toate acestea duc la prețuri mai mici la raft și la facilitarea cumpărării.

Citește și: Măsuri pentru diminuarea risipei alimentare. Ce se întâmplă cu alimentele din magazine pe cale să expire

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...