De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani? Răspunsul este unul surprinzător

De-a lungului timpului monedele și-au schimbat multe dintre caracteristici, de la valoare, modul în care sunt bătute, metalele folosite, dar forma a rămas mereu aceeași.
Filip Stan
07 dec. 2023, 14:50
De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani? Răspunsul este unul surprinzător

Monedele au fost concepute și produse pentru prima dată de grecii din Ionia, conduși de regele de atunci al Lidiei. Inițial, a fost folosit un aliaj natural: electrum-ul. Totuși, primul sistem monetar este atribuit lui Croesus, regele Lidiei, în jurul anului 560 î.H. Acesta era un sistem de forjare „bimetalic”, în care monedele erau realizate nu numai din electrum (un aliaj natural de aur și argint), ci și din argint și aur.

Se foloseau două matrițe de bronz sau de oțel pe care se ciopleau semnele sau imaginile care urmau să fie gravate pe monede. O bucată de metal era apoi plasată între cele două matrițe.

Cele două matrițe erau prinse împreună pentru a împiedica alunecarea lor. Apoi, un ciocan lovea matrița de sus, gravând (lovind) moneda pe ambele fețe. Deoarece materialul monedei era maleabil, impactul ciocanului crea o piesă circulară.

Teoretic, orice fierar sau „metalurgist” ar fi putut folosi matrițe de diferite forme. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost practic niciodată făcut de-a lungul istoriei.

Citește și: Cum să faci ciocolată caldă acasă. Ingredientul cu care să combini laptele ca să iasă super cremoasă

Matrițele rotunde erau cu siguranță mai ușor de lucrat, deoarece nu necesitau „axe aliniate” în comparație cu matrițele de alte forme, cu alte cuvinte, munca era mai puțin grea și necesita mai puțină precizie, dar în același timp dădea rezultate excelente. Dar problema aspectului practic are încă o istorie lungă, scrie Omofon.com.

De fapt, forma monedei avea multe alte avantaje: de exemplu, împiedica „răzuirea” monedei, adică împiedica persoanele rău intenționate să „șlefuiască” marginile obiectelor care, așa cum am spus mai devreme, erau realizate în principal din metale prețioase. Pentru a preveni această practică frauduloasă, marginile rotunjite au fost „zimțate”.

În Egipt, între anii 246-221 î.Hr., procesul de batere a monedelor a fost îmbunătățit: folosind discuri metalice ușor încălzite, era nevoie de mai puțină forță de impact pentru a transfera imaginea de pe matrițe pe monedă.

De atunci, cea mai mare schimbare a avut loc în 1788, în timpul revoluției industriale engleze, când antreprenorul Matthew Boulton a creat o presă cu aburi pentru a „bate” monedele. Această metodă practică și precisă a contribuit la standardizarea formatului banilor pe care îi folosim astăzi.

Citește și: Cele 6 zodii care au noroc la bani. Astrologii spun că sunt predestinate să se îmbogățească. Tu te numeri printre ele?

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Nuggets de pui, un deliciu acasă. Marele secret al crustei crocante
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi de la Bacalaureat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a avut loc vineri noaptea în România: La ce adâncime s-a produs și ce magnitudine a avut
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Prim-ministrul Marcel Ciolacu felicită Partidul Laburist pentru victoria electorală
MediaFlux
Schimbări MAJORE privind PERMISUL de CONDUCERE din ROMÂNIA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!