Munca în ture perturbă ritmul natural al genelor, provocând afecţiunea a aproximativ 1.500 dintre acestea. În vederea efectuării unor cercetări, cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie au supus 22 de voluntari unui program de lucru în ture, timp de o săptămână, fără ciclu natural lumină – întuneric, scrie one.ro.
Ciclul veghe – somn a fost întârziat cu 4 ore în fiecare zi, voluntarii ajungând să doarmă chiar 12 ore în afara ritmului natural zi-noapte. Mai mult, analizându-se mostrele de sânge ale voluntarilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că voluntarii s-au confruntat cu o diminuare de 6 ori a activităţii genelor care manifestau un „ritm circadian”.
„Am ajuns la concluzia că în jur de 6% dintre gene manifestă un ritm circadian, acest lucru însemnând că activitatea lor este mai crescută în anumite perioade ale zilei. Tindem să credem că acele gene care se activează pe timpul zilei ar putea fi implicate în funcţia imunitară, iar cele activate noaptea au legătură cu reglarea altor gene”, a declarat profesorul Derk-Jan Dijk, de la Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Surrey.
Citeşte şi Cum îţi influenţează munca şi salariul somnul noapte de noapte