Nu de mult, Arabia Saudită a fost şocată de gestul unui băieţel de numai 4 ani. Acesta şi-a împuşcat tatăl pentru că acesta a refuzat să-i cumpere o consolă de jocuri Playstation. Tragedia consumată în Arabia Saudită vine pe fondul dezbaterilor din ce în ce mai aprinse pe tema influenţei jocurilor video, din ce în ce mai violente, asupra personalităţii copiilor.
În Hong Kong, la un meci de fotbal între două echipe de copii sub 12 ani, unul dintre puşti loveşte violent cu piciorul în figură un adversar căzut la pământ.
În România, Organizaţia Salvaţi copiii a semnalat pe pagina sa de Facebook un caz de violenţă fizică într-una din şcolile din România. În imagini apare un copil care este lovit cu brutalitate de un coleg mai mare, în timp ce alţi elevi asistă de pe margine şi încurajază agresorul.
Şi, desigur, exemplele pot continua.
Educaţie copii: Violenţa şi jocurile video
Potrivit unor studii realizate de o echipa de cercetători de la Institutul Karolinska şi de la Universităţile Stockholm şi Uppsala, s-a decoperit că pulsul copiilor înregistrează fluctuaţii semnificative în timpul jocurilor bazate pe violenţă, dar şi pe durata somnului. Oamenii de ştiinţă susţin că sistemul nervos poate fi afectat în timpul unui joc video violent, fără ca o persoană să-şi dea seama de acest lucru.
La concluzii similare au ajuns cercetătorii americani şi japonezi potrivit cărora copiii care au acces la jocuri video violente dezvoltă tendinţa de a fi agresivi fizic luni întregi după aceea, indiferent de mediul cultural şi ţara din care provin. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul de specialitate Pediatrics şi arată că, în ciuda diferenţelor culturale sau a ratei criminalităţii din anumite state, copiii sunt afectaţi în mod egal de jocurile video agresive.