Plata la pensie (30%+), plata la sănătate(10%+), plata pentru şomaj (1%), impozitul de 16% şi alte mici „comisioane” fac peste 45% din salariul tău brut. Mai clar: Peste 45% din banii plătiţi pe munca ta de angajatorul tău se duc la stat.
De câte ori îl trece schimbarea, statul se uită la salariul tău. Să-ţi pună o contribuţie mai mare. Ba nu, un impozit mai mare. Ba nu, să-ţi pună impozit progresiv. De parcă, domnule Liviu Voinea, pentru faptul că am făcut şcoală şi că m-am chinuit să învăţ o meserie care să-mi aducă un venit decent ar trebui să fiu PENALIZAT cu un impozit mai mare. Poate mult mai mare decât al unuia de la mine din Giuleşti care s-a dus pentru prima dată la muncă la 30 de ani şi atunci s-a angajat ca paznic (dacă o mai fi).
E corect să-i dai în cap cu un impozit progresiv ăluia care învăţat să facă reactoare de avioane după ani grei de şcoală şi de practică? Să-l penalizezi în faţa ăluia care nu e în stare să ia BAC-ul şi plânge după o tinereţe de „combinaţii” de cartier că ia 7 milioane pe lună la cârcă? Ce este echitabil în asta, domnilor de la Finanţe?
Revenim la cota unică sub care încă mai suntem. Să zicem că e mică. Dar alăturată tuturor dărilor pe care le suportă un job îţi lasă în ziua de leafă doar 55% din banii pentru care ai muncit. Şi ştii care e cea mai mare nedreptate pe care ţi-o face după aceea guvernul? Îţi ia 24% TVA pe tot ce cumperi cu banii pe care prin mărinimia lui ţi i-a mai permis în buzunar. Mă rog, în jur de 19% la preţul cu TVA. Iată câţi bani îţi ia statul.
Mai interesant: de ce n-are el bani, deşi îi dai mai mult decât unei amante lacome? Pentru că are cheltuieli mari cu propria funcţionare. Pentru că nu-şi pune la muncă în folosul bugetului activele viabile pe care le are în proprietate (şi pe care nu vrea să le vândă). Pentru că nu ia de la toată lumea, ci numai de la cei care plătesc. Iar d-ăştia sunt foarte puţini. Pentru că risipeşte(?) electoral şi clientelar. Pentru că nu ştie management. Pentru că a minţit şi poate va mai minţi.