De ce te ustură limba când mănânci ananas. Ananasul este un fruct exotic la mare căutare. Este bogat în vitamina C, dar conține și nutrienţi cum ar fi vitaminele A, B6, B1, fibre, mangan, acid folic şi cupru. Interiorul său este dulce și aromat, existând posibilitatea de a se consuma crud, dar și în diverse combinații, precum smoothie-uri, salate de fructe, și chiar și pe pizza.
Dacă ați consumat ananas proaspăt, sigur ați simțit că vă ustură ușor limba. Puțini știu că acest fruct conține o substanță importantă numită bromelaină. Aceasta este o enzimă care descompune proteinele de pe limbă, lucru care duce la pișcături.
Conform experților, bromelaina este un complex enzimatic care are capacitatea de a digera proteinele și de a le descompune în aminoacizi.
De regulă, se recomandă consumul de ananas imediat după o masă copioasă, pentru că bromelaina accelerează metabolismul şi favorizează arderea grăsimilor. Dacă aveți o sensibilitate mai mare la gingii sau dinți, pereţii interiori ai obrajilor se pot inflama, așa că este mai bine să evitați consumul de ananas.
Aspectul și mirosul unui ananas pot dezvălui multe despre acest fruct exotic. Prima dată trebuie verificată partea de jos a ananasului. Ar trebui să aibă o culoare frumoasă galbenă, cu sau fără unele părți verzi vizibile. Dacă este în mare parte verde, nu este destul de copt, iar dacă este galben închis sau mai mult portocaliu ars, este prea copt.
Atenție și la frunzele care ies din partea de sus a fructului. Vârfurile tari și spinoase ale ananasului ar trebui să fie verzi. Petele mari maro de pe frunze sunt un semn că ananasul este stricat sau prea copt pentru a fi consumat. Baza ananasului ar trebui să miroasă puțin a ananas sau fructat. Dacă are un miros mai puternic, este prea copt și nu va avea un gust prea bun.
Citește și: Brioşe cu făină de greier şi ţuică din ananas. Ideile trăznite ale unor studenţi din Suceava fac furori