De ce termometrele cu infraroşu indică greşit temperatura? Explicaţia unui medic

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat de ce termometrele folosite la intrarea în spațiile publice arată că unele persoane au o temperatură de 30-34 de grade, mult sub cea normală.
Filip Stan
20 mai 2020, 13:06
De ce termometrele cu infraroşu indică greşit temperatura? Explicaţia unui medic

Psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat că termometrele folosite de paznicii de la intrarea în magazine sunt calibrate să indice dacă avem febră și nu pentru a măsura temperatura corpului.

„Avem nevoie să luăm temperatura oamenilor înainte să între în diverse incinte, spații, sau mijloace de transport, unde e mai greu să pastrezi distanța recomandată.

Și avem nevoie să o luăm repede, pe cât posibil. Și bine, cât se poate.

Instrumentele de evaluare a temperaturii cu lampă Infraroșu se bazează toate pe același principiu fizic: ai o sursă de lumină roșie pe care o îndrepți spre suprafața de testare. Ai un senzor care detectează diferența dintre ce emite sursa, și ce primește înapoi. Și ai un mijloc simplu de calcul, care convertește această diferență într-o cifră care „aproximează” temperatura.

Cât de precise sunt astfel de termometre? Variază mult, îndeosebi dacă sunt, sau nu, calibrate medical. Și chiar dacă sunt, intervin alte variabile care pot explica „erori” de citire.

Și atunci de ce le mai folosim?

Pentru că termometrizarea este despre identificarea FEBREI. Febra este creșterea temperaturii corpului uman peste 38 de grade Celsius. Contează mai puțin temperatura normală, în contextul acestei discuții. Contează prea puțin și dacă ai 37.0 sau 37.5, sau / cum zice ordonanța/ ai 37.3. Ce contează e FEBRA. Pe care aceste instrumente, chiar și prost calibrate, o pot detecta repede. Mai degrabă comit eroarea de a-ti spune că o ai când nu, îndeosebi în zona temperaturii puțin peste normal, decât să îți spună că n-ai, când ai.

Termometrizarea ridică un steag roșu. N-ar trebui sa ți-l ridice omul de la Mega, sau Kaufland, sau intrarea la metrou. Dacă ai bun simț, ți-l ridici singur înainte să ieși pe ușă. Dar unii oameni nu posedă bun simț. De aia îl ai pe omul de la poarta magazinului. De aia, prin analogie, ai și servicii de salubritate, pentru că ești un leneș lânced care adună gunoaie cu care nu știe ce să facă. Dar asta e altă discuție.

Avem vreo soluție mai bună de screening social, pe lângă termometre? Nu. Termometrele sunt mai mult decât nimic în fața ignoranței unor oameni la propria febră. Privind răspândirea Covid-19, mai multe țări au implementat aceeași strategie, cu proteste similare din partea unor oameni similar ignoranți. Sau nodpăpuriști. Sau brusc preocupați de dreptul lor de-a-și țină secretă temperatura corporală, cum că e o chestiune supusă GDPR, sau „prelucrării datelor personale.

Aberații.

În fiecare zi când vin la clinică mi se ia temperatura. Ca și tuturor pacienților. Din câteva sute, deocamdată am avut doar doua cazuri unde persoana a „picat” testul, amândouă persoanele fiind femei, ambele probabil la ovulație. Amândouă știau. Amândouă aveau termometre acasă, s-ar fi putut scuti de un drum. Amândouă au plecat cu scuzele de rigoare, și amândouă au revenit câteva zile mai târziu, la temperatură normală.

Ce aș face dacă situația ar implica o persoană cu o situație urgentă medicală? Simplu. M-aș echipa adecvat (halat, mască, vizieră” și mi-aș vedea de treabă. Să fii doctor presupune asumarea unor riscuri. Nu surfilajul de prostii, tâmpenii și cârcoteli online.

Conduc o clinică. Regulile sunt de triaj telefonic, la ușă, acte de semnat, mască, mănuși, igienă strictă, distanță adecvată la consultații. Zero infectări până acum, personal testat periodic.

Și termometrul la ușă.”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook. 

Citeşte şi Este legal ca paznicul să îţi ia temperatura la intrarea în magazin? Răspunsul juriştilor

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...