Într-o lume în care banii cash devin din ce în ce mai mult parte din trecut, cei mai mulți alegând să-i țină pe card, se pare că mai avem nevoie și de cash din când în când. De Revelion, spre exemplu.
Tradiția spune că în noaptea trecerii dintre ani e bine să avem asupra noastră bani cash. Așa atragem norocul și bani mai mulți în anul ce vine.
Totodată, se spune și că în ultima zi din an și în prima din cel nou e de evitat să facem cheltuieli. Și nu trebuie să aruncăm nimic din ce avem în casă, nici măcar gunoiul fiindcă dispare norocul.
Un alt lucru care se spune despre bani e că nu e bine să intri în noul an cu datorii fiindcă o vei ține numai așa.
În seara Ajunului de An Nou, Plugusorul se recită din casă în casă până când razele soarelui îi dezmiardă dimineața pe micii colindători. Conform tradiției, acesta era practicat doar de copii sau adolescenți.
Plugușorul e un obicei practicat de majoritatea românilor pentru a sărbători Anul Nou. E, în primul rând, un obicei agrar și mai apoi o colindă, însă are rădăcini adânci în spiritualitatea autohtonă. Plugușorul e unul dintre cele mai importante colinde pe care le practică românii de sărbătorile de iarnă.
Plugul e împodobit cu hârtie colorată, flori, panglici. Plugușorul se recită în seara Ajunului Anului Nou. Se merge din casă în casă până spre dimineață. Conform tradiției, e practicat de copii și adolescenți.
În prima zi din Anoul Nou se colindă. Mulți copii merg cu Sorcova. Umblatul cu Sorcova este unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale românesti, motiv de bucurie pentru copii. Cei mici merg cu o crenguța înmugurită de copac sau cu o sorcovă creata dintr-un baț pe care s-au împletit flori din hârtie colorată.