Cercetatorii de la Universite Paris Decartes-Sorbonne Paris Cite din Franta au aflat ca un pic de somn reechilibreaza hormonii si proteinele implicate in stres si readuc functiile imunitare la niveluri normale.
Citeşte şi Obiecte pe care le foloseşti ZILNIC şi care cauzează stres
Studiul a examinat relatia dintre hormoni si somn la un grup de 11 barbati sanatosi cu varste intre 25 si 31 de ani. Intr-o sesiune, barbatii erau limitati sa doarma pana la doua ore pe noapte. Urmatoarea zi, acestia au avut o creste de 2,5 ori a nivelurilor de noradrenalina, un hormon de stres care creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala, precum si nivelul de zahar din sange. De asemenea, ei au avut niveluri mai scazute de interleukina 6, o proteina cu proprietati antivirale.
Apoi, pentru urmatoarea sesiune, ei au fost capabili sa doarma 30 de minute in fiecare dupa-amiaza de dupa noaptea in care au avut ore limitate de somn.
Cercetatorii au descoperit ca noradrenalina si interleukina 6 au revenit la parametri normali dupa un pui de somn.
Citeşte şi Îndrumar al orelor de somn. Cât ar trebui să dormim în funcţie de vârstă
„Datele noastre sugereaza ca un pui de somn de 30 de minute poate inversa impactul hormonal de din urma unei nopti de somn saraca”, a declarat Brice Faraut, co-autor al studiului, intr-o declaratie. „Acesta este primul studiu care a considerat ca un pui de somn poate restabili biomarkerii neuroendocrinologi si imunitatea la niveluri normale. Un pui de somn poate oferi o modalitate de a contracta efectele nocive ale restrictiei de somn, ajutand sistemul imunitar si neuroendocrin de recuperare.”