Cabanoșii sunt foarte apreciați de românii de pretutindeni, dar nu mulți nu știu cu adevărat ce impact pot avea asupra sănătății lor, având în vedere ingredientele din care sunt fabricați. Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Sănătății”, a adus în discuție aspectele mai puțin cunoscute ale acestui produs.
Într-un episod recent al emisiunii, Pătraru a analizat în detaliu cârnații cabanos, având în vedere popularitatea lor în rândul românilor. Conform datelor furnizate de el, industria cârnaților a generat, în 2022, aproape un miliard de euro, și astfel a plasat România pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește producția, după Polonia și Austria. Acest succes economic evidențiază cât de mult se consumă aceste produse, dar ridică întrebări cu privire la conținutul lor.
Pătraru a făcut referire la un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a evidențiat legătura dintre consumul de mezeluri, inclusiv cârnații cabanos, și riscul crescut de cancer. Aceste informații ar trebui să ne facă să ne gândim mai serios la alegerile alimentare pe care le facem, mai ales în contextul în care multe dintre aceste produse sunt consumate frecvent.
„Organizația Mondială a Sănătății face o legătură foarte clară între consumul de mezeluri și cancer. Iar asta se întâmplă din cauza a ceea ce a ajuns această industrie a cărnii. Dar care e treaba cu Cabanosul? Inițial, acest produs a apărut ca o delicatesă pentru ocazii speciale. Iar astăzi din cauza exporturilor este regăsit în magazinele din toată lumea”, a declarat Dragoș Pătraru.
Analizând lista de ingrediente a diverselor branduri de cârnați cabanos, Pătraru a constatat că, indiferent de producător, ingredientele erau surprinzător de numeroase. Acestea includeau o gamă largă de aditivi alimentari și conservanți, în special E-uri, care nu sunt tocmai prietenoase cu sănătatea.
„Cei de la InfoCons au luat și ei acest tip de cârnat la verificat și concluzia lor, după ce au analizat în 2017 nouă produse, a fost că fiecare conținea între 4 și 8 E-uri. În 2018, au reluat analiza acestui produs și au observat că multe dintre firme folosesc nitrit de sodiu, unul dintre cei mai controversați aditivi alimentari.
Deci aș vrea să vă sfătuiesc să renunțați la a consuma mezeluri, de orice fel sau măcar dacă voi nu puteți, voi adulții, nu le mai dați copiilor mezeluri. Știu că nu aveți timp, că sunt mult mai ușor de folosit când vrei să termini o mâncărică repede… să fie niște excepții. Mezelurile nu vă fac bine”, a mai spus Dragoș Pătraru.
Citește și: Chec pufos fără zahăr și fără gluten. Rețeta delicioasă chiar și pentru copii