De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri în noaptea dintre ani. Printre tradițiile păstrate cu sfințenie de români se află și un obicei vechi practicat de zeci de ani în noaptea dintre ani. Este vorba despre mâncatul de struguri la miezul nopții.
Citește și Ce să evităm să mâncăm la masa de Revelion. Iată alimentele cu cele mai multe E-uri
Tradiția spune că în noaptea de Revelion este bine să ai pe masă struguri, iar la miezul nopții trebuie să consumi 12 boabe de struguri, câte o bobiță pentru fiecare bătaie de ceas.
Obiceiul își are originile în Spania și America Latină, unde oamenii consumă 12 boabe de struguri la miezul nopții și pentru fiecare bobiță în parte își pun câte o dorință.
Această tradiție a fost preluată și de alte popoare care consumă boabele de struguri înainte de sosirea noului an pentru a avea parte de 12 luni pline de belșug și sănătate.
Pe lângă struguri, românii au și alte alimente pe care țin să le consume în noaptea dintre ani printre acestea se află peștele, legumele verzi sau fructele rotunde.
Peștele este nelipsit de pe mesele românilor de Revelion. Tradiția spune cei care mănâncă pește în această noapte magică se vor strecura mult mai ușor printre problemele și obstacolele pe care le vor întâmpina în noul an, exact ca peștele în apă.
Românii nu uită să așeze la loc de cinste pe mesele lor din noaptea dintre ani, fructe rotunde. Fie că le mănâncă sau nu. fructele simbolizează vitalitate și sănătate. Bătrânii au asociat forma sferica a acestora cu longivitatea și cred că prezența lor în noaptea dintre ani aduce noroc.
Legumele verzi sunt asociate cu banii și se spune că cei care le vor consuma în noaptea Revelion vor avea parte în anul următor de belșug și vor atrage câștiguri financiare însemnate.
Printre vedetele de pe masa acestei seri este salatade boeuf. Deși toată lumea a auzit că îngrașă, Mihaela Bilic atrage atenție că nu trebuie să ne facem deloc griji în privința ei.
”Dacă deunăzi am povestit despre “bomba calorică” din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia este produsul hipocaloric al Sarbatorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.
Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar ca la piftie nu folosim bucati nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grasime nu prea avem in piftie, iar puțina care exista se ridica la suprafată (ca la ciorbă) si poate fi indepartată dupa ce se încheagă/întărește. Prin urmare puftia are sub 3% grasime, aproape 5% proteine (si mult colagen) totul cu numai 30cal/100g.
Daca nici asta nu e preparat dietetic, ce sa zic!?! Suplimentar se potriveste si in dietele proteice, pentru ca nu contine glucide, iar faptul ca e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub forma de gelatină e bogata în colagen si concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoza si probleme articulare. Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este, conchide nutriționista pe Instagram.
Citește și Horoscop 29 decembrie 2022. Ultimele tensiuni înainte de minivacanţa de Revelion 2023