Persoanele care consuma avocado au un nivel mai mare de nutrienti in organism, indicele masei corporale este mai scazut si sunt mai sanatosi, conform mai multor studii. Acest fruct versatil poate oferi multe beneficii pentru sanatate, iar acest articol expune doar cateva dintre ele, potrivit secretele.com.
Sursa de grasimi sanatoase. Avocado are un nivel ridicat de grasimi bune, in special de grasimi monosaturate. Acestea pot reduce riscul unui atac de cord, pe langa faptul ca micsoreaza nivelul colesterolului.
Pierderea in greutate. Consumul de avocado poate fi util in procesul de pierdere a greutatii. Conform unui studiu publicat in Jurnalul de Nutritie, jumatate de avocado da senzatia de satietate dupa servirea mesei, la persoanele supraponderale. Participantii la studiu au manifestat dorinta de a manca dupa trei ore de la servirea mesei cu 40% mai mica, si cu 28% mai mica, dupa cinci ore. Ma mult, acestia nu au mai simtit nevoia de o gustare intre mese, si au consemnat senzatia de satietate.
Controlul tensiunii. Asociatia Americana pentru Inima a afirmat ca datorita abilitatii potasiului de a reduce efectele sodiului in organism, o dieta bogata in surse naturale de potasiu este foarte importanta pentru controlul tensiunii. Avocado reprezinta o sursa naturala extraordinara de potasiu – un singur fruct continand 28% din consumul zilnic recomandat de potasiu. Atentie insa la consumul altor alimente bogate in grasimi, intrucat avocado contine si suficienta grasime.
Micsorarea nivelului de colesterol. Statisticile au aratat ca 1 din 3 romani adulti au probleme ale colesterolului, fapt ce dubleaza riscul unui atac de cord. Din fericire, exista multe cai naturale de micsorare a nivelului de colesterol. Cercetarile au demonstrat ca un avocado pe zi rezolva aceasta problema. Pe langa reducerea nivelului de colesterol, avocado micsoreaza trigliceridele, colesterolul LDL( colesterolul nociv), si il mareste pe cel bun.
Bogat in nutrienti. Avocado reprezinta o sursa incredibila de nutrienti si contine peste 20 de vitamine si minerale : vitaminele C,B6,E,K,Potasiu etc
Imbunatateste absorbtia de nutrienti. Cand vine vorba despre vitamine, minerale si nutrienti, nu conteaza cat de mult mananci. Chiar nu conteaza! Modul in care acestea sunt absorbite de organism este foarte important. Unii nutrienti sunt grasimi solubile, deci trebuie combinati cu grasimi pentru a fi asimilati de corp. Exemple de grasimi solubile sunt vitaminele A, D, E, K si cativa antioxidanti. Daca pui jumatate de avocado in salata verde cu spanac si morcov, vei absorbi de 8.3 ori mai bine alfa caroten, de 13.6 ori mai bine beta caroten si de 4.3 ori mai bine luteina.
Prevenirea diabetului. Centrul de Control si Prevenire a Bolilor estimeaza ca romanii vor fi afectati, la un moment dat, in procent de 40%, de diabet. Este extrem de important ca nivelul zaharului din sange sa fie echilibrat, pentru a reduce riscul aparitiei diabetului. Avocado ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Intr-un studiu, participantii au consumat jumatate de avocado la pranz si au avut monitorizate nivelul de glucoza si de insulina. Desi au consumat carbohidrati si calorii, participantii nu au inregistrat o crestere a nivelului de zahar din sange, in comparatie cu cei care nu au consumat si avocado dupa masa.
Analgezic. Avocado reduce simptomele artritei. Datorita proprietatilor antiinflamatorii poate trata durereile si efectele inflamatorii.
Combate inflamatiile. Se considera ca o inflamare a corpului conduce la cele mai multe boli moderne, cum ar fi astmul, alergiile, artrita, Alzheimer, boli de inima, cancer. Datorita continutului de acid oleic si de grasime monosaturata-responsabila pentru calitatile sale benefice – avocado poate ajuta in lupta contra inflamatiilor.
Sanatatea ochilor. Nutrientii luteina si zeaxatin sunt extrem de benefici in lupta impotriva degenerarii maculare, una dintre cauzele care conduce la orbire. Alimentele bogate in fitonutrienti asigura un nivel ridicat de luteina si zeaxatin in corp. Dupa cum ai ghicit, studiile au aratat ca avocado este pe primul loc din topul 20 al fructelor, avand cel mai ridicat nivel de luteina. El este si o sursa buna de zeaxatin.
Important pentru femeile insarcinate. O publicatie de specialitate arata ca avocado este cel mai important aliment pentru femeile insarcinate. El contine folat, potasiu, vitaminele C si B6. Vitamina B6 ajuta dezvoltarea creierului si tesuturilor bebelusului si calmeaza greturile matinale, in timp ce folatul este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a fetusului.
Proprietati de lupta impotriva cancerul. Cateva studii au indicat ca avocado poate fi benefic in lupta impotriva cancerului. Un studiu a aratat ca extractul de avocado poate opri sau incetini cresterea celulelor cancerului de prostata. Alt studiu a aratat ca el poate reduce efectele adverse ale chimioterapiei.
Oase puternice. Avocado contine nutrienti care ajuta sanatatea oaselor, inclusiv vitamina K, cupru si folat. Consumul regulat de avocado te poate ajuta sa ai oase puternice. Pentru cele mai bune rezultate, imbina consumul de avocado cu alte fructe si legume.
Imbunatatirea digestiei. Fibrele reprezinta o componenta importanta pentru o digestie balansata, avand in vedere ca ajuta ca digestia sa aiba loc normal. Asadar, consuma avocado – un singur fruct are aproximativ 13 g de fibre, deci 54% din totalul zilnic recomandat si necesar.
Imbunatatirea starii de spirit. Datorita continutului de vitamine si minerale, mai ales de folat si de potasiu, avocado te poate inveseli. Unele studii au aratat ca exista o legatura intre lipsa potasiului din organism si depresie. O cercetare asupra studiilor stiintifice despre relatia sodiu-magneziu-potasiu, la pacientii depresivi a aratat ca acestia aveau un nivel scazut de potasiu. Un studiu realizat in 1993 a avut aceeasi concluzie, avand in vedere ca pacientii depresivi aveau un nivel mai scazut al potasiului decat cei sanatosi. Cercetatorii au recunoscut inca din 1960 ca folatul este important pentru a avea o stare buna de spirit si pentru a evita depresia.