De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu

Mulți români se întreabă în ce monedă este mai bine să își păstreze economiile. Economistul Radu Georgescu explică de ce euro este o alegere mai sigură decât leul.
Alina Costache
10 feb. 2025, 09:13
De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu
De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro. Explicația economistului Radu Georgescu

Economistul Radu Georgescu explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care economiile în euro ar putea fi o alegere mai sigură pentru români decât cele în lei. Deși dobânzile pentru depozitele în lei sunt mai mari, stabilitatea monedei și impactul asupra costurilor de trai sunt factori importanți de luat în considerare.

„Primesc des întrebarea «În ce monedă ții banii?». Toți banii mei sunt în depozite în euro. Chiar dacă dobânda la depozitele în lei este mai mare. Dobânda mică înseamnă monedă puternică. Dobânda mare înseamnă monedă slabă. Eu vreau să țin banii familiei într-o monedă puternică. Un alt motiv pentru care țin banii în euro este faptul că toate prețurile din România sunt legate de euro: apartamente, chirii, mașini, internet etc. În acest fel mă protejez pentru devalorizarea leului”, scrie Radu Georgescu.

De ce trebuie să ne ținem economiile în Euro

Economistul atrage atenția asupra unor factori economici care pot influența deprecierea leului în viitorul apropiat. Unul dintre acești factori este deficitul de cont curent al României, care a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani.

„Valoarea unei monede este dată de indicatorul Cont Curent. Acest indicator arată tranzacțiile dintre diversele monede. România are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE. În 2024 au ieșit din România (din tranzacții comerciale import – export) 27 miliarde euro, mai mult decât au intrat. Acest indicator a crescut cu 7 miliarde euro comparat cu 2023.

Citește și : Anunţul BNR pentru toţi românii care au un telefon mobil performant

În mod normal, euro ar trebui să crească în fiecare zi. Cursul euro nu crește, încă, deoarece statul împrumută euro de la bănci externe, bani pe care îi vinde în România. Această schemă nu prea mai poate să funcționeze deoarece România este obligată să reducă deficitul bugetar. Plus că au crescut mult dobânzile la împrumuturi”, mai scrie el.

Ce riscăm dacă avem economii în lei

O altă problemă semnalată de Radu Georgescu este riscul de creștere a cursului euro, menționat și de un raport recent al Bank of America. O astfel de evoluție ar avea efecte directe asupra prețurilor și economiilor românilor.

„Săptămâna trecută, Bank of America a scris în raportul pentru România că este risc mare de creștere a cursului pentru euro. Lucrul acesta va duce la creșterea tuturor prețurilor. O altă întrebare pe care o primesc este «Este bine să cumpăr titluri de stat emise de România?». Dobânzile la titlurile de stat emise de România sunt în jur de 8%.

Citește și : Statul se împrumută de la români. Ministerul Finanțelor lansează emisiuni Fidelis cu dobânzi de până la 7,95%

Germania plătește o dobândă de 2,5% pentru titlurile de stat. Bulgaria plătește 4,5%. De ce România plătește dobânzi mult mai mari? Motivul este cel prezentat de mine. Riscul de devalorizare a leului. Bonus. Avem riscuri fiscale și monetare din cauza deficitului bugetar foarte mare”, adaugă Georgescu.

Băncile străine, care împrumută România, sunt conștiente de aceste riscuri și folosesc instrumente financiare pentru a se proteja. Însă persoanele fizice nu au aceleași posibilități, consideră economistul.

„Băncile străine împrumută, încă, România deoarece știu de aceste riscuri și folosesc instrumente de protecție financiară. Se numesc Swap pe dobândă și Swap pe valută. Aceste tehnici financiare se numesc Hedging. Cu alte cuvinte, băncile străine se protejează pentru devalorizarea leului.

Persoanele fizice nu au acces la aceste instrumente financiare. Și nu au posibilitatea să se protejeze. Gravitația și economia. În Univers toate lucrurile se mișcă datorită gravitației. Pe planeta Pământ toate lucrurile sunt mișcate de economie. De aceea este foarte important să înțelegi cum funcționează economia”, încheie Georgescu.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Meteorologii au refăcut prognoza meteo! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Bzi.ro
Ce a pățit Lidia Buble în Istanbul! Totul s-a transformat într-un fiasco
Fanatik.ro
Gigi Becali, reacție-surpriză după demisia lui Klaus Iohannis: ”Nu e nebună CCR să-l lase pe Călin Georgescu să mai candideze”. Exclusiv
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunț oficial de la Serviciul Român de Informaţii (SRI)
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Inteligența Artificială a calculat când vor dispărea oamenii de pe Pământ. Una din soluții, susțin cercetătorii, ar fi părăsirea planetei
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Soțul Ancăi Molnar cere ajutorul oamenilor, la 7 luni de la moartea make-up artistei! De ce are nevoie Claudiu, după pierderea suferită
Spynews
Fiica lui Adrian Minune a divorțat, la 6 luni de la nuntă! Adriana Simionescu confirmă despărțirea de tatăl fetiței
Evz.ro
Dani Oțil, o nouă afacere de succes. În ce a investit o sumă colosală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ce pensie ar putea primi Klaus Iohannis după 42 de ani în învățământ și două mandate de președinte
Cancan.ro
Fiica lui Adrian Minune a confirmat divorțul! Adriana Simionescu și Nicu și-au spus ADIO după 6 luni de căsnicie
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Trădarea lui Traian Băsescu. Cui ar fi vândut puterea asupra României: De-aia e încă în libertate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Liderii AUR cer reluarea turului II al alegerilor anulate. Mutare-bombă după demisia lui Klaus Iohannis
substantial.ro
Franța și Inteligența Artificială Militară: Provocări și Obiective
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS! Ce scrie de fapt în document
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, Klaus! Un gest tardiv care lasă extremiștii fără dușman, dar nu și fără muniție