De ce trebuie să porți centură când stai în spate. Titi Aur spune ce se întâmplă în cazul unui accident minor

Titi Aur a explicat de ce este important ca pasagerii de pe bancheta din spate să poarte centura de siguranță. Expertul în conducere defensivă a dezvăluit ce se poate întâmpla în cazul unui impact minor.
Alina Costache
09 nov. 2024, 14:44
De ce trebuie să porți centură când stai în spate. Titi Aur spune ce se întâmplă în cazul unui accident minor

De ce trebuie să porți centură când stai în spate. Titi Aur, expert în conducerea defensivă, a vorbit despre importanța pe care o are centura de siguranță, chiar și în cazul pasagerilor de pe bancheta din spate.

De ce trebuie să porți centură dacă stai în spate. Regula vitală pentru pasageri

Titi Aur spune că centura de siguranță este la fel de importantă atât pentru pasagerii care stau în față, cât și pe cei care călătoresc pe bancheta din spatele mașinii.

Citește și Titi Aur explică cum trebuie să calculeze şoferii distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă

„Centura purtată în spate este la fel de importantă ca în orice alt loc. Cel mai important lucru pe care îl face centura, în afară de faptul că te ține acolo în caz de impact este că nu te lovești cap în cap, în cazul unui impact, unul din față cu unul din spate în cazul în care omul din față are centura și cel din spate nu are centura.

Ce se întâmplă în acel caz?! Trebuie să ne imaginăm că o mașină se oprește cu 30 km/h sau trebuie să ne imaginăm că o mașină se oprește cu 30 km/h sau 40 km/h în ceva fix, într-o mașină mai mare sau într-un stâlp.

Atât persoana din față, cât și cea aflată pe bancheta mașinii continuă mișcarea către față. Nu neapărat exact pe axul mașinii, poate fi și în diagonală la un accident.

Cel din față, dacă are centura pusă, este adus înapoi pentru că centura are o elasticitate și apoi are recul-ul. Dacă te-ai oprit cu 40 km/h, te aduce înapoi, față de direcția pe care a mers mașina, cu 15 km/h – 20 km/h.

În acel timp, cel din spate continuă mișcarea pentru că nu are centură și se lovesc cei doi cap în cap cu o viteză mai mare decât viteza mașinii.

Mașina s-a oprit cu 40 km/h, cel din față este adus înapoi de centură cu un 15 km/h și se lovesc cap în cap cu 60 km/h.

Apoi, medicul legist spune că cei doi au murit pentru că s-au lovit cu aproximativ 60 km/h, cap în cap. Polițistul și martorii sau eventual supraviețuitorul din mașină vine și spune: nu e adevărat, vorbește prostii, noi aveam 40.

Păi dacă unul are centură și unul nu are centură, cel cu centura este adus înapoi imediat după impact, timp în care celălalt continuă mișcarea. Când te urci într-o mașină, este normal, este obligatoriu să-i obligi pe toți să-și pună centura. Șoferii ar trebui să îi oblige pe toți cei din mașină să își pună centura”, a explicat Titi Aur, potrivit WOWbiz.ro.

Citește și Titi Aur, declarații despre legislația rutieră: „Orice model ar fi mai bun decât cel românesc”

Reglarea tetierei, la fel de importantă ca centura de siguranță

Expertul în conducere defensivă spune că tetiera din spate este la fel de importantă ca centura de siguranță. Titi Aur a precizat că aceasta trebuie reglată de fiecare dată când ne urcăm în mașină.

Potrivit specialistului, dacă tetiera nu este reglată corect, în cazul unui accident, există riscul ca persoana din spate să-și rupă gâtul.

„Reglarea tetierei din spate este la fel de importantă ca și centura pentru că, în cazul unui impact din spate sau din față cu recul, tetiera lăsată jos face pârghie în dreptul gâtului și îți rupi gâtul. Dacă este în dreptul creștetului capului, atunci îți ține capul și nu îți rupi gâtul pe spate”, a mai spus Titi Aur pentru sursa citată mai sus.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Ordin UE. Buletin și permis digital pentru toți cetățenii. România trebuie să aplice până în 2026
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Mamma mia, ce RUȘINE! Vedeta din România care a fost pozată cu mâna fix în... zona INTERZISĂ în public
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți