De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Consumul acestor fructe nespălate favorizează contractarea a două virusuri extrem de periculoase

Puţini sunt cei care pot spune că nu adoră căpşunile. Sunt delicioase şi pline de beneficii pentru sănătate. Totuşi, trebuie să fim atenţi la un anumit aspect atunci când le consumăm.
Oana Anghel
25 mai 2021, 13:02
De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Consumul acestor fructe nespălate favorizează contractarea a două virusuri extrem de periculoase

De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Principalul motiv pentru care este necesar să spălăm temeinic căpşunile este acela că fructele sau legumele care au atins pământul și nu au fost bine igienizate favorizează transmiterea virusurilor hepatitice A și E. Hepatita E este periculoasă mai cu seamă în cazul gravidelor, informează stirileprotv.ro

De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Consumul de fructe poate afecta în special gravidele

Femeile însărcinate sunt extrem de vulnerabile, virusul hepatitic E putând face ravagii dacă acestea îl contractează. De aceea, în timpul sarcinii, este impersios necesar ca fructele şi legumele care cresc pe pământ să fie spălate temeinic.

În timpul sarcinii organismul unei femei are un sistem imunitar scăzut pentru că trebuie să hrănească încă o persoană, organismul este expus”, spune Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, pentru sursa citată.

Citeste si Tartă cu căpşuni. Cum să faci cel mai bun desert de sezon

Sistemul imunitar al gravidei lasă garda jos deoarece trebuie să accepte materialul genetic al partenerului. Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, sarcina ar fi atacată. De aceea, o gravidă nu este foarte bine apărată în faţa infecțiilor.

Se introduc în organism structuri asemănătoare cu virusul. Organismul creează anticorpi care recunosc specific acele structuri și, în cazul în care virusul intră, aceste structuri devin foarte multe. Formează complexe cu virusul pe care le elimină inainte ca virusul să se cuibărească”, explică Dr. Adrian Motoc, medic, primar boli infecțioase, potrivit sursei citate..

De ce să consumi căpşuni. Nouă afecţiuni în care este recomandat consumul de căpşuni

Iată, mai jos, lista afecţiunilor în care se recomandă consumul regulat de căpşuni:

1. Reduce riscul bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetărilor, femeile care mănâncă trei porții de căpșuni pe săptămână au un risc mai mic de a suferi un atac de cord.

2. Au efect antiinflamator. Pigmenții coloranți ai căpşunilor (polifenolii) sunt antioxidanți, care ajută la reducerea artritei și la scăderea riscului de producere a bolilor de inimă.

3. Previne cancerul. Cercetătorii au arătat că flavonoidele împiedică înmulţirea celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerelor de sân, col uterin și esofag.

4. Are efect antioxidant. Căpșunile sunt fructele cu cel mai mare conţinut de antioxidanți. Aceştia previn cancerul și scade nivelul colesterolului rău.

Citeste si De ce să mănânci cireşe. Şapte beneficii pentru sănătate ale super-fructelor verii

5. Reduce tensiunea arterială. Datorită conținutului ridicat de potasiu, căpșunile sunt recomandate în special în cazul hipertensiunii.

6. Stimulează imunitatea. Opt căpșuni oferă mai multă vitamina C decât o portocală.

7. Căpşunile sunt foarte bogate din punct de vedere nutriţional. Conţin fibre (aproximativ trei grame per porţie), iod și acid folic.

8. Ajută la menținerea siluetei. Sărace în calorii, dar bogate în principii nutritive, căpşunile ajută la menţinerea siluetei, dar şi la eliminarea kilogramelor în plus, graţie antocianilor care stimulează arderea grăsimilor stocate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Este sau nu nevoie de autorizație pentru aerul condiționat la bloc? Ce spune legea în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Un gigant mondial vine să investească în România. Se înregistrează o premieră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Donald Trump, lovitură pentru Putin! Liderul SUA a anunțat după bombardarea Kievului
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”