De ce trebuie să spălăm bine căpşunile înainte să le mâncăm. Principalul motiv pentru care este necesar să spălăm temeinic căpşunile este acela că fructele sau legumele care au atins pământul și nu au fost bine igienizate favorizează transmiterea virusurilor hepatitice A și E. Hepatita E este periculoasă mai cu seamă în cazul gravidelor, informează stirileprotv.ro
Femeile însărcinate sunt extrem de vulnerabile, virusul hepatitic E putând face ravagii dacă acestea îl contractează. De aceea, în timpul sarcinii, este impersios necesar ca fructele şi legumele care cresc pe pământ să fie spălate temeinic.
„În timpul sarcinii organismul unei femei are un sistem imunitar scăzut pentru că trebuie să hrănească încă o persoană, organismul este expus”, spune Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, pentru sursa citată.
Citeste si Tartă cu căpşuni. Cum să faci cel mai bun desert de sezon
Sistemul imunitar al gravidei lasă garda jos deoarece trebuie să accepte materialul genetic al partenerului. Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, sarcina ar fi atacată. De aceea, o gravidă nu este foarte bine apărată în faţa infecțiilor.
„Se introduc în organism structuri asemănătoare cu virusul. Organismul creează anticorpi care recunosc specific acele structuri și, în cazul în care virusul intră, aceste structuri devin foarte multe. Formează complexe cu virusul pe care le elimină inainte ca virusul să se cuibărească”, explică Dr. Adrian Motoc, medic, primar boli infecțioase, potrivit sursei citate..
Iată, mai jos, lista afecţiunilor în care se recomandă consumul regulat de căpşuni:
1. Reduce riscul bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetărilor, femeile care mănâncă trei porții de căpșuni pe săptămână au un risc mai mic de a suferi un atac de cord.
2. Au efect antiinflamator. Pigmenții coloranți ai căpşunilor (polifenolii) sunt antioxidanți, care ajută la reducerea artritei și la scăderea riscului de producere a bolilor de inimă.
3. Previne cancerul. Cercetătorii au arătat că flavonoidele împiedică înmulţirea celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerelor de sân, col uterin și esofag.
4. Are efect antioxidant. Căpșunile sunt fructele cu cel mai mare conţinut de antioxidanți. Aceştia previn cancerul și scade nivelul colesterolului rău.
Citeste si De ce să mănânci cireşe. Şapte beneficii pentru sănătate ale super-fructelor verii
5. Reduce tensiunea arterială. Datorită conținutului ridicat de potasiu, căpșunile sunt recomandate în special în cazul hipertensiunii.
6. Stimulează imunitatea. Opt căpșuni oferă mai multă vitamina C decât o portocală.
7. Căpşunile sunt foarte bogate din punct de vedere nutriţional. Conţin fibre (aproximativ trei grame per porţie), iod și acid folic.
8. Ajută la menținerea siluetei. Sărace în calorii, dar bogate în principii nutritive, căpşunile ajută la menţinerea siluetei, dar şi la eliminarea kilogramelor în plus, graţie antocianilor care stimulează arderea grăsimilor stocate.