Regula dietelor. Potrivit specialiștilor, o rețea uriașă de informații între creier și restul organelor coordonează senzația de foame, iar peste 20 de hormoni participă la reglarea ei. Medicii spun că tratamentul obezității nu ar fi eficient fără controlul senzației de foame. Foarte important este să fim atenți și la caloriile pe care le consumăm într-o zi.
Medicul endocrinolog Antonela Burlacu a explicat câte kilograme este bine să pierdem într-o săptămână.
”Cu cât slăbesc mai multe kilograme, într-o perioadă scurtă, cu atât acele kilograme revin mai repede, de aceea e recomandat de slăbit 500 de grame pe săptămână”, explică dr Antonela Burlacu, potrivit stirileprotv.ro.
Specialiștii atrag atențica că odată ce apar kilogramele în plus, se întâmplă foamea crește. Sațietatea apare târziu, iar impulsurile nervoase care vin de la nervii digestivi și informațiile de la hormoni ajung la centrul foamei din creier, și să mâncăm și mai mult.
Cel care spune creierului să se oprească este Hormonul GLP 1. O copie a acestui hormon a fost integrat în medicamente și se folosesc în diabet și obezitate.
”Cât iei această copie, în regulă, când n-o mai iei este ca după o cură de slăbire, dar unii au rezistență la acest hormon, cam 20%, alții devin rezistenți la tratament”, precizează medicul chirurg Cătălin Copăescu.
Potrivit medicului, foamea exagerată se poate controla prin tăierea stomacului.
„Tăiem stomacul de-a lungul său și îl separăm, partea asta mare pleacă și rămâne un stomac de o dimensiune de 60-80 ml. Această parte dispare și, odată cu ea, dispar și receptori, care fabrică hormoni, care informează creierul despre senzația de foame. Această chirurgie resetează sistemul de informații neuro-endocrin și hormonal și centrul foamei din creier. Va mânca 40-50 ml de alimente, care ulterior, vor urma calea intestinului subțire. Calea normală. Toți nutrienții pot fi absorbiți în mod fiziologic, de aceea facem această intervenție la copii, la adolescenți, la gravide”, a explicat dr Copăescu.